Novosti


19. MEĐUNARODNI LJETNI KARNEVAL U NOVOM VINODOLSKOM OKUPIO DVIJE TISUĆE MAŠKARA I DESET TISUĆA GLEDATELJA

karneval1

U subotu navečer Novi Vinodolski je bio domaćin dvije tisuće maškara i desetak tisuća gledatelja koji su se okupili na 19. Međunarodnom ljetnom karnevalu. Bilo je tu bezbroj šarenih maski, gromoglasne glazbe, smijeha ujedninjenih u dugu povorku koja je predstavljala pedeset maškaranih grupa koje su krenule s Autobusnog kolodvora Korzom hrvatskih branitelja do centra Novog gdje se karnevalsko slavlje nastavilo dugo u noć, a sve su to s obiju strana promatrali brojni gledatelji, prema procjenama, njih deset tisuća, koji su često pljeskom pozdravljali i nakon što je posljednja mašakarana grupa prošla, sudjelovali u slavlju. Svi kafići i terase u centru Novoga, a i oni na plaži, u luci i na autobusnom kolodvoru bili su prepuni maškara i turista već u ranim večernjim satima, iz njih se čula svirka i pjesma, smijeh…

karneval2

Na karnevalu je nastupilo pedeset maškaranih skupina iz Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Austrije i Mađarske.

Povorku su predvodili novljanski Mesopust i Mali mesopustari, za njima je odmah kretala skupina mališana Dječjeg vrtića Fijolica iz Novog odjevenih u boje hrvatske nogometne reprezentacije, pod nazovom Nade hrvatskog nogmeta, dok su povorku na začelju ‘zatvorili’ zametki zvončari. Bilo je tu Sulejmana Veličanstvenih, Hurem, janjičara, ‘časnih sestara’, svećenika, pehinarske gospode, žabica, cvjetića, nogometaša i nogometašica, mornara…, a sve se slilo u kolorističkoj bučnoj povorci, u kojoj su bila i alegorijska kola, a koja je svojim sjajem i ljepotom plijenila poglede nazočnih, koji su je gotovo u pravilu snimali svojim kamerama i fotoaparatima.

karneval3

Program su vodili Davor Jurkotić i Sanda Radiković s dviju pozornica, a na tri pozornice nastupili su grupe Trend, Team i Family. Red su održavali mladi novljanski vatrogasci, članovi DVD-a SDan Marino Novi Vinodolski.

Direktor Turističkog ureda TZ Grada Novog Vinodolskog Vladimir Butković kaže da je karneval, koji se održava od 1992., (1995. nije održan zbog Vojno – redarstvene akcije Oluja), postao megaprojekt Županijske turističke zajednice i Hrvatske turističke zajednice  i po broju sudionika i gledatelja već od 1993. godine do danas ostaje najvećim ljetnim karnevalom na Jadranu. Turistička zajednica Grada Novog Vinodolskog postala je 1996. godine članicom Europske udruge karnevalskih gradova (FECC) te Hrvatske udruge karnevalista.

karneval5

– Posebna vrijednost karnevala je nemjerljivi doprinos promidžbi našeg mjesta. Gotovo da nema medija koji ne prati naš karneval. Uz to stotine turista kamerama  i fotoaparatima šalju širom svijeta dokaze o nezaboravnoj fešti u Novom Vinodolskom. Zadovoljan sam ovogodišnjim karnevalom. Sve je dobro funkcioniralo -zaključio je Vladimir Butković.

karneval6

Skip to content