Novosti


23. sjednica Gradskog vijeća, 10. ožujka 2008. godine

Dnevni red 23. sjednice Gradskog vijeća

Novo o izborima Kampanja počinje 48 sati nakon objave zbirnih kandidacijskih lista, a traje do 24 sata prije dana održavanja izbora. Rok od 12 dana za podnošenje stranačkih i nezavisnih lista počinje teći od dana raspisivanja izbora.
Za predstojeće lokalne izbore vrijede nova pravila o izbornoj šutnji i sastavu biračkih odbora prema najnovijim izmjenama Zakona o izborima za lokalnu samoupravu, koje su stupile na snagu krajem ožujka.

DIP (Državno izborno povjerenstvo); je tražio ili uvođenje sankcija ili ukidanje izborne šutnje jer je njeno postojanje bez sankcija bilo besmisleno. DIP će i dalje moći utvrditi je li došlo do kršenja šutnje, ali izricanje kazni u nadležnosti je prekršajnog suda. Prekršajni sudac moći će kazniti kandidata na izborima za povredu izborne šutnje novčanom kaznom od 100.000 do 500.000 kuna, fizičku osobu s 3.000 kuna, a pravnu osobu novčanom kaznom od 10.000 do 30.000 kuna. Skraćeno je vrijeme izborne šutnje, koja na dan izbora neće trajati do 21 sat već do zatvaranja birališta u 19 sati.
Ustavni sud imenovao je predsjednika, potpredsjednika, četiri člana i četiri zamjenika člana stalnog sastava Državnog izbornog povjerenstvaza izbore članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave koji će se održati 15. svibnja 2005. DIP će raditi u istom sastavu kao i za izbore za predsjednika Republike. Predsjednik je po dužnosti predsjednik Vrhovnoga suda Ivica Crnić, zamjenik Jakob Miletić, a članovi iz reda sudaca najviših sudova i iz odvjetništva.

Skip to content