Novosti


2,40 % iz Proračuna za demografske mjere, obitelj i djecu

Prema podacima Ministarstva financija o izvršenju proračuna gradova za 2021. godinu, 87 gradova izdvojilo je sredstva za demografske mjere, obitelj i djecu  iz svojeg proračuna, pri čemu deset najbolje rangiranih više od dva posto. Grad koji je iz svog proračuna u 2021. godini najviše izdvojio za ovu namjenu jest Vrgorac mali grad iz Splitsko-dalmatinske županije dao je čak 11,44 posto svog budžeta. Grad Novi Vinodolski zauzeo je sedmo mjesto s 2,40 % proračuna.

Izdvajanja koja su gradovi usmjerili  ovom segmentu odnosila su se na pružanje financijske potpore obiteljima s maloljetnom djecom, financiranje opreme za novorođenčad, prijevoz djece s teškoćama u razvoju, naknade za roditeljski dopust, produženi boravak u vrtiću i školi, trajni smještaj i hrana djece u nepovoljnom položaju i sl. Glavni motiv za jače izdvajanje unutar ovog segmenta  mnogim  hrvatskim gradovima  prije svega je loša demografska slika, odljev stanovništva i potreba da se, u tom smislu, preokrenu trendovi.

I  po izdvajanju per capita također se ističe Vrgorac s 533,82 kune, a Novi Vinodolski zauzeo je visoko peto mjesto s 234,92 kune.

“Djeca i  mlade obitelji jedan su od glavnih prioriteta Grada. Podatak da smo među 10 gradova s najvećim izdvajanjima za mjere usmjerene na obitelj i djecu najbolja je potvrda tome.  U posljednjih nekoliko godina nadogradili smo dječji vrtić te na taj način osigurali upis za svu djecu. Isto tako svake godine uređujemo dječja igrališta, povećali smo iznos naknade za novorođenčad, za djecu s poteškoćama u razvoju osigurano je pohađanje besplatnog vrtića i asistenta za pomoć, kao i sufinanciranje troškova dodatne stručne pomoći i programa i sl. Ponosan sam što Novi Vinodolski postaje sve ugodniji grad za život. – zaključio je Cvitković.

 

Izvor: gradonacelnik.hr

Skip to content