Novosti


25. srpnja – Svjetski dan prevencije utapanja

Ove godine, 25. srpnja diljem svijeta obilježava se drugi po redu Svjetski dan prevencije utapanja.

U obilježavanje se uključilo i Gradsko društvo Crvenog križa Novi Vinodolski sa svojim mladim članovima i volonterima.

Utapanje je jedan od vodećih uzroka slučajne smrti širom svijeta, ali i u Europi. Svake godine u europskim vodama utapanjem umre preko 23.000 ljudi. To znači u prosjeku više od tri osobe svaki sat. U Hrvatskoj godišnje u prosjeku od utapanja umre 90 ljudi. Upravo utapanje vodeći je uzrok smrti kod djece u Hrvatskoj, odmah nakon prometnih nesreća, a jedan je i od pet glavnih razloga među nesretnim slučajevima u Republici Hrvatskoj.

Utapanje je nedovoljno prepoznato javnozdravstveno pitanje koje pogađa sve zemlje i regije, a može se spriječiti dobrom prevencijom.

Hrvatski Crveni križ sa svojim društvima je organizacija koja jedina u zemlji educira spasioce i provodi preventivne kampanje i edukacije. Ima najveću bazu osposobljenih spasioca u Republici Hrvatskoj, a njihova iskustva pokazuju kako do utapanja najčešće dolazi zbog neznanja plivanja, konzumacije alkohola, skoka s visine u vodu neprovjerene dubine, ulaska u vodu dok je osoba vruća, nepoštivanja uputa i znakova na plažama te puštanja djecu u vodu bez nadzora.

Svjetski dan prevencije utapanja  društvo Crvenog križa obilježilo je  na plaži u Novom Vinodolskom, gdje je bila organizirana spasilačka radionica za djecu, radionica prve pomoći te pokazna vježba spašavanja utopljenika iz mora. Vježba je bila toliko uvjerljiva da su se u spašavanje uključili i kupači vidjevši plutajuće tijelo našeg modela.

U vježbi su sudjelovali mladi članovi društva; Lara Dugonjić, Lucija Devčić, Lana Krpan, Kristina Ježić, Leon Buneta, Ivan Bebić, Toma Tonković, Dominik Jovanović, Tomislav Krpan, Laura Raštegorac, Matija Špernjak, Fran Ratković i Gabriel Starešina.  U organizaciji događanja sudjelovali su volonterke, Dr. Daniela Dabeska Novkovski , Marina Jovanović, Karla Butorac, Martina Rubčić, a pridružili su im se i djelatnici Društva Crvenog križa PGŽ, koordinator spasilačke službe Ivan Uravić i Branka Maračić.

 

Skip to content