Novosti


30. SIJEČNJA 10. NOĆ MUZEJA 2015.U NARODNOM MUZEJU I GALERIJI NOVI VINODOLSKI

Narodni muzej i galerija Novi Vinodolski organizira 10. Noć muzeja u petak, 30. siječnja 2015. godine od 18 sati do 1 sat iza ponoći. I ove godine u programu su pripremljena zanimljiva događanja, za svakoga po nešto.

Od 18 do 19.30 organizirana je za najmlađe posjetitelje igraonica memory karticama – Upoznajte Novi Vinodolski. Riječ je o edukativno informativnoj igraonici memori karticama s motivima eksponata iz stalnog postava muzeja i povijesnim građevinama Novog Vinodolskog. Nakon igre pronalazit će po stalnom postavu predmete, koji su na memori karticama, a za to će biti nagrađeni. Memory kartice bit će po popularnim cijenama.

ZELJAK62

U 20 sati bit će otvorena izložba fotografija Branka Kukurina pod nazivom “Mali mesopustari Novljanskog mesopusta”.

Branko Kukurin dugogodišnji je vjerni pratitelj mesopusnih običaja Novog Vinodolskog (pokladnih običaja). Osim što ih je istražio u svom magistarskom radu, svake godine svojim fotoaparatom bilježi i otima zaboravu sudionike i jedinstvene trenutke  novljanskog mesopusnog narodnog običaja. Ovu izložbu posvećuje malim mesopustarima – grupi mladih do 14 godina, koji se svake godine po običaju okupljaju u siječnju, uvježbavaju svirati budnicu „Još Hrvatska ni propala“, za mesopust obilaze grad, pozdravljaju svaku kuću i obavljaju običaj kao i odrasli.

U 20 sati održat će se radionica Pokrivanje rubca.

noc muzeja1

Radionica se organizira svake godine i postaje stalni dio programa Noći muzeja. Rubac, žensko pokrivalo za glavu, je ukras novljanske narodne nošnje,  koji se u Novom veže na poseban način. Na radionici svi zainteresirani mogu naučiti to umijeće. Ovo je način na koji se dio tradicije čuva za bubućnost.

Druženje u Muzeju održat će se od 18 do 1 sat iza ponoći, uz glazbeni program novljanskih glazbenika (folkloraša, klapa, bendova), tople napitke i tradicijske slastice.

Za sve posjetitelje Noći muzeja ulaz je slobodan.


 

 

Skip to content