Novosti


50 GODINA OD PRVOG OBILJEŽAVANJA DANA PLANETE ZEMLJE

Dan planeta Zemlje u gotovo svim zemljama svijeta obilježava se 22. travnja, a ove godine obilježava se  50. obljetnica.

S obzirom na to da su mnoge zemlje zabranile masovna okupljanja kako bi usporile širenje novog koronavirusa, ekoaktivisti obilježavaju 50 godina Dana planeta Zemlje na internetu, pozivajući na akcije za zaštitu okoliša putem aplikacija, webinara i digitalnih kampanja.

Prvi Dan planeta Zemlje 1970. pokrenuo je val akcija, uključujući donošenje značajnih zakona o okolišu u SAD-u. Kao odgovor doneseni su brojni akti o čistom zraku i vodi te ugroženim vrstama životinja i biljaka, a ubrzo je bila stvorena i Agencija za zaštitu okoliša (EPA). Prateći Ameriku, brojne države su nedugo zatim počele usvajati slične zakone.

Ono što bi svatko od nas mogao učiniti da pomogne Zemlji je biti ekološki osviješten kroz mnogo malih stvari koje svakodnevno možemo raditi a pomažu u očuvanju planete; poput odvajanja i recikliranja otpada, pažljivom potrošnjom vode, gašenjem električne energije kada nam nije potrebna, korištenjem papirnate ambalaže umjesto plastične i sl.

Skip to content