Novosti


ZANIMLJIVA NOĆ MUZEJA ’16. U NOVLJANSKOM NARODNOM MUZEJU I GALERIJI

NOĆ MUZEJA 2016 346

Narodni muzej i galerija Novi Vinodolski uključili su se u tradicionalnu manifestaciju na razini Hrvatske – Noć muzeja’16. koja je održana 29. siječnja 2016. godine, a čija je tema bila : Utemeljitelji i reformatori. Novljanski muzej je imao temu Juraj Potočnjak (1894. – 1964.) – utemeljitelj muzeja u Novom Vinodolskom 1951. godine, učitelj, pedagoški pisac i kulturni djelatnik. U Noći muzeja su prvi put predstavljeni neki njegovi rukopisi i rodoslovlje. 

NOĆ MUZEJA 2016 118

Izložbu učeničkih radova u Noći muzeja otvorili su Velimir Piškulić zamjenik gradonačelnika koji obavlja dužnost gradonačelnika, Boris Turjak, ravnatelj Osnovne škole Ivana Mažuranića i ravnateljica muzeja Đurđica Krišković. Učenici su svojim crtežima pokazali značaj očuvanja prirode i kulturne baštine te potrebu zbrinjavanja otpada.

NOĆ MUZEJA 2016 124

Održana je radionica Vesele maske pod vodstvom mag. primjenjene umjetnosti Done Katulić te radionica pokrivanja rubca. Umijeće pokrivanja rubca održava se svake godine na Noći muzeja koja je uoči ili u vrijeme održavanja mesopusnih događanja u Novom Vinodolskom, kako bi se sačuvalo za budućnost i ne bi zaboravilo. Rubac se veže na specifičan način i čini jednu od posebnosti u novljanskoj narodnoj nošnji, a radionicu pokrivanja rubca održale su članice KUD-a Ilija Dorčić Ana Šebalja i Marina Mekić. 

NOĆ MUZEJA 2016 205

U Noći muzeja u Novom predstavljen je i SMART GUIDE – audiovizualni vodič kroz postav muzeja.

NOĆ MUZEJA 2016 052

Veselo druženje u Noći muzeja potrajalo je do iza ponoći uz čaj, kuhano vino i frite. Za građane je ulaz na Noć muzeja bio besplatan.

Pokrovitelj je Grad Novi Vinodolski, a organizator je Narodni muzej i galerija Novi Vinodolski.

 

 

 

Skip to content