Novosti


BLAGOSLOV VINOGRADA U PAVLOMIRU U PETAK, 22. SIJEČNJA U 13 SATI

U povodu blagdana sv. Vinka, zaštitnika vinograda i vinogradara – 22. siječnja u vinogradima Vinarije Pavlomir bit će tradicionalno blagoslovljeni vinogradi i vinogradari. Blagdan sv. Vinka označava početak nove vinogradarske  godine, koja počinje rezidbom vinograda.
U Pavlomiru je pod vinogradima 30 hektara loze, od kojih se godišnje dobije oko sto tisuća litara vrhunskih kvalitetnih vina. Osim autohtone žlahtine, tu su u rodu sorte cabernet sauvignon, chardonnay, pinot bijeli, muškat žuti, frankovka te stolno grožđe.

P1220102

Blagoslov vinograda i početak rezidbe svake godine odvijaju se na sam blagdan 22. siječnja – Vincekovo, uz pjesmu i svirku članova Udruge prijatelja grožđa i vina Ružica Vinodola iz Novog Vinodolskog te župnika koji blagoslovi vinograde i vinogradare te nazočne.

Na tome lijepom starinskom običaju, koji su nakon sadnje vinograda uveli marljivi Vukovarci, koji su prije dvadesetak godina iskrčili šikaru i posadili vinograde u Novljanskom polju, svake godine okupe se brojni vinari, prijatelji i gosti Vinarije Pavlomir. Na lozu, koja se zalijeva vinom stavlja se kulen, kako bi grozdovi bili debeli, kobasica kako bi grozdovi bili dugački te slanina kako bi vino što bolje klizilo niz grlo. Vincekovo se nastavlja uz degustaciju mladog vina te domaće delicije. Blagoslov vinograda u Pavlomiru počinje u 13. sati u petak 22. siječnja.

 

 

 

Skip to content