Novosti


BROJNE AKTIVNOSTI NARODNE ČITAONICE I KNJIŽNICE U MJESECU HRVATSKE KNJIGE

Narodna čitaonica i knjižnica Novi Vinodolski, tijekom Mjeseca hrvatske knjige, od 15. listopada do 15. studenog, za Novljane je priredila bogat program. U Mjesecu knjige Knjižnicu su već tradicionalno posjetili mališani Dječjeg vrtića „Fijolica“  i djeca iz Dječjeg doma Braće Mažuranić. U sklopu Igraonice za vrtićare u suradnji s dječjim vrtićima „Fijolica Novi Vinodolski i „Cvrčak i mrav“ Tribalj organizirat će se gostovanje pjesnikinje Ljubice Kolanović Domić, čija je poezija uglazbljena – doznajemo od prof. Barbare Kalanj Butković, ravnateljice Knjižnice.

nar1

 Na temu “Ljubav ili mržnja, depresija ili alergija” predavanje je Knjižnici održala prof. Ljubica Bošnjak Meyer, vještakinja za psihološke analize. Održano je i predavanje “Energetski krug”, s više predavača, čiji je sadržaj bio: ORBS -i, iz knjige “Izmešu neba i zemlje” Marije Kukuljan, Bioenergije:Chi i Aura, Info o jogi , koje je održala Branka Tepavac te Info o tarotu, o kojem je govorila gospođa iz Zagreba.

S Osnovnom školom Ivana Mažuranića dogovoreno je „Čitanje poezije na otvorenom“, gdje će učenici čitati poeziju jednog od pjesnika koje odaberu na Trgu Vinodolskog zakona, Pod koprivićem ili na Precrkivi. U prostorijama Čitaonice bit će otvorene dvije izložbe slika: „Zaboravljena ljepota“ Ivone Jovanović Trostmann i „Indijanski trag“ Daliborke Kordić – Bajrović.

 

 

Mladi pisci iz Rijeke i okolice, koji se skrivaju iza naziva Pokojni, a koji imaju već objavljene knjige te oni koji ih još nisu objavili, gostovat će u novljanskoj Knjižnici i čitati svoje radove u povodu Mjeseca hrvatske knjige.

Ravnateljica  ističe da je Narodna čitaonica i knjižnica i ove godine u Mjesecu knjige besplatno učlanila predškolce i učenike Dječjeg doma Braća Mažuranić iz Novog Vinodolskog, a za ostale članove članarina je i dalje simbolična – za odrasle50, aza djecu 30 kuna godišnje. Od 1. do 15. studenog provodit će se i akcija pod nazivom „Vratite zaboravljenu knjigu“, kako bi svi oni koji su zaboravili,  vratili knjige u Knjižnicu.

 nar2

Novljanska knjižnica ima aktivnih 690 članova, a upisanih je 1390 članova, kojima je na raspolaganju bogat knjižni fond od 22 000 naslova. Uz to, na raspolaganju je korisnicima i nekoliko računala, a na dječjem odjelu srijedom se organiziraju igraonice za djecu.  U Čitaonici, u kojoj se održavaju književne večeri, predstavljanje knjiga i predavanja te izložbe, svakodnevno je građanima na raspolaganju dnevni i tjedni tisak, časopisi i razne publikacije. Novljanska knjižnica slijedi tradiciju dugu 165 godina i mjesto je kulturnog okupljana Novljana i gostiju tijekom čitave godine.

Skip to content