Novosti


BUNJEVAČKI HRVATI IZ TAVANKUTA POSJETILI NOVI VINODOLSKI I KRMPOTE

tavankut1

Goste iz Tavnakuta primio je gradonačelnik Novog Vinodolskog Oleg Butković

 

U sklopu posjeta delegacije bunjevačkih Hrvata iz mjesta Tavankuta u Vojvodini Primorsko – goranskoj županiji, posjetili su Grad Novi Vinodolski i mjesto Krmpote u zaleđu Novog, koje naseljavaju Bunjevci. U Novom Vinodolskom goste iz Tavankuta primio je novljanski gradonačelnik Oleg Butković, nakon toga su obišli Narodni muzej i galeriju i Gradsku vijećnicu, gdje ih je s kulturno – povijesnim činjenicama upoznala ravnateljica Đurđica Krišković.

tabankut2

Posjet Gradskoj vijećnivci Novog Vinodolskog

 

Gosti iz Tavankuta su upoznati s poviješću Bunjevaca u Novom Vinodokskom, Vinodolskim zakonom i drugim kulturnim i povijesnim spomenicima. 

 MG 6249

Gosti iz Tavankuta u Narodnom muzeju

 

Nakon posjeta Novom, druženje je nastavljeno u Lovačkom domu “Zvonko” u Krmpotama, gdje su im domaćini bili župan Zlatko Komadina i novljanski gradonačelnik Oleg Butković.

 MG 6281

Domaćini Tavankućanima župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Oleg Butković

 

Tom prigodom je dogovoreno da se do Dana Grada Novog Vinodolskog, 6. siječnja, uspostavi suradnja između Grada Novog Vinodolskog i Mjesnog odbora Tavankuta putem kulturno – umjetničkih društava ili na relaciji Mjesni odbor Klenovica Krmpote – Tavankut. 

tavankut4

Druženje u Lovačkom domu “Zvonko” u Krmpotama

 

Župan Zlatko Komadina, i sam bunjevačkih korijena iz Krmpota, upoznao je Tavankućane s poviješću Krmpota, migracijama stanovništva i zahvalio im na gostoprimstvu prigodom posjeta delegacije PGŽ i Grada Novog Vinodolskog Tavankutu.

tavankut6

Vidikovac “Oči Vinodola” u Krmpotama

Predsjednik Hrvatskog kulturno – umjetničkog društva “Matija Gubec” iz Tavankuta Ladislav Suknović upoznao je domaćine s radom društva koje njeguje nacionalni identitet, a koje djeluje i gospodarski. Inače, U Tavankutu 80 posto stanovništva čine Hrvati. Suradnja Novog Vinodolskog i Tavankuta može se uspostaviti na gospodarskom i turističkom te kulturno – umjetničkom području.

Fotografije snimio Ivan Balažević

 

 

Skip to content