Novosti


ČETVRTOG STUDENOG ZAVRŠEN PROJEKT SUFINANCIRANJA OBITELJSKIH KUĆA ZA POVEĆANJE ENERGETSKE UČINKOVITOSTI I OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

Gradu Novi Vinodolski su u 2014. godini od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrena sredstva za sufinanciranje projekata povećanja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije fizičkim osobama koje žive u obiteljskim kućama na području Grada.

Ova dva projekta trajala su godinu dana. Projekt sufinanciranja obnovljivih izvora energije završen je 25.rujna, a povećanja energetske učinkovitosti 4.studenog. Uz osnovne uvjete, a to je da se radi o obiteljskoj kući do 400 kvadrata bruto površine, čiji vlasnik ima prebivalište na području Novog Vinodolskog, te koja ima maksimalno dvije stambene jedinice i nije u postupku legalizacije, samo je 15 obitelji uspjelo povući bespovratna sredstva – navela je Sandra Ristić, voditeljica Odsjeka za projekte i EU fondove Grada Novog Vinodolskog.

NOVI1V

Projekti povećanja energetske učinkovitosti obiteljskih kuća, maksimalno su sufinancirani sa 40 posto opravdanih troškova od strane Fonda, te 10 posto od strane Grada Novi Vinodolski, što ukupno čini maksimalno 37.500 kuna (sa PDV-om), a projekti obnovljivih izvora energije u jednakim omjerima međutim do ukupnih maksimalnih 10.000 kuna..
Realizirani projekti u sklopu kojih je provedeno 5 mjera obnovljivih izvora energije – zamjena energenta za grijanje, odnosno ugradnja peći na pelete, te 10 mjera povećanja energetske učinkovitosti – zamjena stolarije, izolacija krovišta, izolacija vanjskih zidova, ukupno vrijede 829.781,03 kn, prihvatljivi troškovi iznose 797.866,98kn, a Grad Novi Vinodolski za njih je izdvojio 79.786,70 kn dok je Fond za zaštitu okoliša izdvojio 319.146,79 kn.

Projekti povećanja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije sufinancirat će se sve do 2020. godine, stoga se pozivaju svi građani da prate Internet stranicu Fonda te iskoriste mogućnosti koje im se pružaju – zaključila je Sandra Ristić.

Vlasnica obiteljske kuće Velinka Krišković jedna je od petnaest Novljana koji su dobili bespovratna sredstva za sufinanciranje projekata energetske učinkovitosti. – Cilj nam je bio zamijeniti azbestni krov, što nam je bio prioritet zbog štetnog utjecaja na zdravlje. Od Grada Novog Vinodolskog smo dobili sredstva, kojima se projekt sufinancirao, no od Fonda za zaštitu okoliša još čekamo na sredstva, budući da su rokovi četrdeset dana za isplatu. Za zamjenu krova trebalo je prikupiti puno papira, za mene ponekih i nepotrebnih. Vrlo sam zadovoljna suradnjom s Gradom Novim Vinodolskim, sve je odrađeno vrhunski, super i mogu ih na sva usta pohvaliti. Odlični su – izjavila je Velinka Krišković.

Skip to content