Novosti


Čuvajmo more, čuvajmo Novi Vinodolski!

Osnovna škola Ivana Mažuranića iz Novog Vinodolskog pokrenula je inicijativu kojom želi doprinijeti buđenju svijesti o potrebi očuvanja mora.

Svi razredni odjeli osnovne škole pristupili su izradi EM kugli čiji sastav čine efektivni mikroorganizmi, a sama ideja o pokretanju ovog projekta krenula je od suradnje s učiteljicom biologije Ivanom Rimac  zaposlenoj u Osnovnoj školi Ivana Rabljanina.

U izradi EM kugli su sudjelovali svi učenici od 1. do 8. razreda sa svojim razrednicima te Posebni razredni odjel, a materijal za izradu EM kugli sufinancirala je Turistička zajednica Grada Novi Vinodolski.

U suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i Ronilačkim klubom DIVE SIDE odabrano je nekoliko lokacija u akvatoriju Novog Vinodolskog na kojima će se u utorak, 20. lipnja, u jutarnjim satima bacati kugle, a Danijel Sokolić iz ronilačkog kluba DIVE SIDE kroz naredni period pratit će njihovo djelovanje. Učenici prvih razreda s broda Bartelo Mali bacat će kugle na područje gdje se ne može doći pješice. Učenici od 6. – 8. razreda, kugle će bacati duž šetnice Obale Petra Krešimira IV.

Također, u 8:00 sati u Osnovnoj školi će se za učenike od 2. do 8. razreda održati predavanje poznatog  povodnog istraživača i ekologa Velimira Vrzića, jer navike se stječu ‘od malih nogu’. Učenici petih razreda u 9:00 sati kreću na Krk na edukativnu ekskurziju kako bi se upoznali sa sustavom gospodarenja otpadom „Treskavac“ na otoku Krku.

U centru Novog Vinodolskog učenici će zajedno s voditeljima postaviti i štand s recikliranim ukrasima koje također izrađuju svi polaznici osnovne škole. ”Prodaja” će biti po principu donacije, a sav prikupljen novac ići će za izradu EM kugli u sljedećoj školskoj godini.

Inicijativi su se pridružili Grad Novi Vinodolski i ronilački klubovi NOVI, DIVE SIDE i JADRANOVO koji će istoga dana od 10:00 do 12:00 sati odraditi ekološku akciju čišćenja podmorja. Ova akcija uvod je u veliku jesensku ronilačku akciju koja će se održati na više lokacija u akvatoriju Novog Vinodolskog, što se pokazuje kao nužnost uslijed nedovoljno razvijene svijesti građana i turista te velikog turističkog i nautičkog prometa na našem području.

S obzirom da se radi o hvale vrijednoj inicijativi, pozivamo Vas da je popratite i da zajedno podsjetimo javnost na važnost mora i njegovih stanovnika te upozorimo na razaranje i pustošenje morskih prostranstava od strane čovjeka.

Skip to content