Novosti


Dan crvenih haljina 2023

Prvog petka u veljači obilježava se „Dan crvenih haljina“ –  javnozdravstvena kampanja posvećena borbi protiv moždanog udara kod žena.

Ova međunarodna kampanja se u Hrvatskoj provodi od 2019. godine a za cilj ima potaknuti promjenu u svijesti žena o specifičnostima i uzrocima moždanog udara kod žena, ukazivanju na važnost brige o vlastitom zdravlju te skretanju pozornosti na opasnost zanemarivanja mogućih simptoma moždanog udara. Važno je ukazati ženama na čimbenike poput pušenja, nepravilne prehrane, tjelesne neaktivnosti, pretilosti, povećane konzumacije alkohola, visokog krvnog tlaka, povišenog kolesterola, šećerne bolesti te raznih bolesti srca na koje mogu utjecati i pripaziti, kako bi se spriječila i smanjila opasnost od moždanog udara.

Simbol kampanje je crvena haljina – haljina kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života i živosti, ali i upozorenja.

Žene i muškarci često imaju sličan skup simptoma tijekom moždanog udara, ali žene češće imaju atipične, nejasne simptome. Specifični čimbenici rizika za moždani udar u žena su oralni kontraceptivi, trudnoća, preeklampsija (visoki krvni tlak koji se razvija tijekom trudnoće), korištenje hormonske nadomjesne terapije te migrene s aurom. Najčešći simptomi moždanog udara nastaju iznenada i obuhvaćaju iznenadnu utrnulost, smetnje govora i vida, smetnje u hodu, nesigurnost i zanošenje u hodu, gubitak ravnoteže, vrtoglavicu te jaku glavobolju. Specifični simptomi moždanog udara u žena se razlikuju od uobičajenih te upravo zato stvaraju problem jer često nisu prepoznati, a liječenje je često odgođeno.

U Hrvatskoj je moždani udar, kao i u Europi i svijetu, drugi uzrok smrti. U 2021. godini od njega je umrlo 5018 osoba, od kojih 2067 muškarca i 2951 žena.

Prema posljednjim podacima Eurostata za 2019. godinu, Hrvatska je po standardiziranoj stopi smrtnosti od cerebrovaskularnih bolesti na 6. mjestu od 34 europske zemlje.

Svake godine od moždanog udara umre trostruko više žena nego od raka dojke.

Skip to content