Novosti


DANAS SPROGOD MESOPUSTA

P2090462

Nakon što je novljanski mesopust Jadan Ja osuđen na mesopusni utorak, danas, na Pepelnicu ili Čistu srijedu dan je sprogoda mesopusta. Krivac za sve što se u protekoloj godini loše događalo u Novom i državi u pratnji mesopustara i maškara će mesopusta, nošeng na ljestvama ukrašenim bršljanom pronijeti tri puta oko grada, pa uz more preko mosta – gdje će biti će spaljen, uz skandiranje prisutnih: “Bil je, ni ga – opet će prit; Zel ga j’ vrag za celo leto dan!”

P2090453

Jučer popodne, na mesopusni utorak, uz mnoštvo građana i igrača Novljanskog kola, mesopust je najprije skinut s Travice i stavljan na stol na Placi, gdje ga je  tužitelj – auditor Ronald Žanić “teško” optužio za sve zlo što se događalo u protekloj godini, a od takvih optužbi nije ga mogao spasiti ni mesopustov advokat, u liku gradonačelnika Velimira Piškulića. U žitku, pisanom u osmercu, čiji je autor Miljenko Žanić, detaljno je analizirano i zabilježeno sve što se događalo od prošlogodišnjeg mesopusta do danas. Mesopust je osuđen za sve zlo, pročitana mu je oporuka, nakon čega su mesopustari i velikog i malog mesopusta nosili oko grada.

P2090452

Nazočni su nastavili igrati kolo, u koje su ušli i civili te je u kolu igralo tristotinak Novljana. Kolo završava pjesmom koju su pjevali svi – ćurunbelom.

Ovi lijepi mesopusni običaji odvijaju se u Novom na nekoliko razina, a važna poveznica su mesopustari – glazba sastavljena od dvadesetak mladića koji obilaze grad, sviraju i pozivaju građane na mesopusna događanja. Centralni mesopusni događaj je kolo, koje se tri dana igra i pivači od kola koji pjevajući na Placi daju takt igračima kola. U kolu igraju djevojke i žene te muškarci obučeni u novljanske narodne nošnje. Treći nivo su maškarani pojedinci koji napovidaju svakog četvrtka te ponovo mesopustari, kao svatovi u mladoj mesopustovoj, maškare na treti četrtak – Zeča ili maškare na sprogodu. 

P2090466

Novljanska pučka drama izvodi se od davnina pod otvorenim nebom, po cijelom gradu, posebno starom gradu, s točno utvrđenim sadržajem, vremenom i prostorom održavanja. U Novom Vinodolskom mesopusni se običaji odvijaju u rasponu od tri tjedna: od Prvog četvrtka do Čiste srede – Pepelnice, odnosno u devet dana događanja. Zbog ljepote i specifičnosti mesopusnih običaja Novljanski mesopust je proglašen za nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

 

 

 

Skip to content