Novosti


Današnjim sprogodom mesopusta završavaju novljanski mesopusni običaji


Nakon što je novljanski mesopust Azilant osuđen na mesopusni utorak, danas, na Pepelnicu ili Čistu srijedu dan je sprogoda mesopusta. Svita za u sprogod počinje se okupljati na Placi oko 13 sati, dok mesopustari kreću sa svojom najsporijom zogom oko 14 sati.  Mesopusta, krivca za sve loše što se u protekloj godini događalo u Novom i državi, u pratnji mesopustara, picimorti će nositi na ljestvama ukrašenim bršljanom, najprije jedan krug oko grada, pa uz more preko mosta – gdje će biti će spaljen, uz skandiranje prisutnih: “Bil je, ni ga – opet će prit; Zel ga j’ vrag za celo leto dan!”

Jučer popodne, na mesopusni utorak, uz mnoštvo građana i igrača Novljanskog kola, mesopust je najprije skinut s Travice i stavljen na kameni stol na Placi, gdje ga je  tužitelj – auditor Dario Stošić “teško” optužio za sve zlo što se događalo u protekloj godini, a od takvih optužbi nije ga mogao spasiti ni mesopustov advokat, Mislav Smolčić. U žitku, pisanom u osmercu, čiji je autor Bojan Zoričić, detaljno je analizirano i zabilježeno sve što se događalo od prošlogodišnjeg mesopusta do danas. Mesopust je osuđen za sve zlo, pročitana mu je oporuka, nakon čega su mesopustari i velikog i malog mesopusta nosili oko grada.

Nazočni su nastavili, uz pjesme ćurumbele, igrati kolo u koje su ušli i civili te je u kolu igralo tristotinak Novljana.

Ovi lijepi mesopusni običaji odvijaju se u Novom na nekoliko razina, a važna poveznica su mesopustari – glazba sastavljena od dvadesetak mladića koji obilaze grad, sviraju i pozivaju građane na mesopusna događanja. Centralni mesopusni događaj je kolo, koje se tri dana igra i pivači od kola koji pjevajući na Placi daju takt igračima kola. U kolu igraju djevojke i žene te muškarci obučeni u novljanske narodne nošnje.

Novljanska pučka drama izvodi se od davnina pod otvorenim nebom, po cijelom gradu, posebno starom gradu, s točno utvrđenim sadržajem, vremenom i prostorom održavanja. U Novom Vinodolskom mesopusni se običaji odvijaju u rasponu od tri tjedna: od Prvog četvrtka do Čiste srede – Pepelnice, odnosno u devet dana događanja. Zbog ljepote i specifičnosti mesopusnih običaja Novljanski mesopust je proglašen za nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Skip to content