Novosti


DIONICA JADRANSKE MAGISTRALE OD NOVOG VINODOLSKOG DO KOZICE PRED ZAVRŠETKOM

Dionica Jadranske magistrale od Novog Vinodolskog do Kozice u dužini od 12,5 kilometara, koja se uređuje i obnavlja od početka  godine, uskoro bi trebala biti završena. Završni sloj asfalta položen je na dionici od šestog do dvanaestog kilometra, odnosno od Kalanja i  istočnog ulaza u Klenovicu do Kozice u dužini od 6,5 kilometara, a na ostalim dijelovima magistrale radovi se odvijaju intenzivno, uz regulaciju prometa sa šest semafora. Na dionici od Kalanja do Kozice postavlja se signalizacija i bankine – navodi Vinko Kalanj, viši savjetnik za kapitalne investicije i komunalnu djelatnost Grada Novog Vinodolskog.

zeljak47

Radovi se odvijaju na istočnom izlazu iz Novog Vinodolskog. Na toj dionici se polaže infrastruktura, dok je iznad uvale Žrnovnica najveći dio radova završen. Izvode se i radovi na kolničkoj konstrukciji te na uređenju prilaza i priključaka – kazala je Silvana Sorić, ovlaštena osoba Hrvatskih cesta na provedbi ovog projekta. Izvedena je kompletna javna rasvjeta na križanjima te je 80 posto dionice stavljeno pod nosivi sloj asfalta. Do sredine studenog  postavit će se završni sloj asfalta od Novog do Kalanja. U vodozaštitnoj zoni postavljene su odbojne ograde s višom klasom zaštite. Ograde će biti više od standardnih i imat će dvostruko  pojačanje, odnosno dvostruki plašt. Preložene su i instalacije te postavljeni novi parapetni zidovi.  

zeljak46

Na obnovljenoj dionici polaže se tankoslojni BBTM asfalt debljine tri centimetra, kakav se u Europi primjenjuje duže vrijeme, a u Hrvatskoj će novljanska dionica biti druga na kojoj se primjenjuje asfalt po novoj tehnologiji. Osnovna karakteristika tog asfalta je bolja elastičnost, bolje podnošenje opterećenja i sprečavanje proklizavanja, budući da kod kiše ne zadržava površinski sloj vode.

zeljak44

U sklopu uređenja te dionice magistrale uređeno je i sedam izlaza na magistralu: Grabrova, Povile – Dugno, Žrnovnica, Kalanji – Klenovica, groblje Klenovica, raskrižja za Krmpote i Smokvicu, što će znatno olakšati sigurniji i lakši izlaz stanovnika tih naselja na magistralu.

U rekonstrukciju Jadranske magistrale kroz područje Grada Novog Vinodolskog do Kozice odnosno do granice s područjem Grada Senja utrošit će se 60 milijuna kuna s PDV-om. Investitor su Hrvatske ceste putem Betterment programa odnosno inozemnih kredita  po povoljnim kamatama. Radove izvodi poslovna udruga „Strabag“ i GP KRK.

zeljak43

Inače, ta dionica od 12,5 kilometara bila je u vrlo lošem stanju, na njoj su se često događale prometne nesreće, a njezinim uređenjem dobiva se nova, sigurna i moderna dionica magistrale s uređenim raskrižjima.

Skip to content