Novosti


DIRLJIV OPROŠTAJ OD NOVLJANSKOG ŽUPNIKA IVANA PERANIĆA ZBOG ODLASKA U MIROVINU

Gradonačelnik Grada Novog Vinodolskog Oleg Butković dirljivim se riječima, s puno emocija, u Gradskoj vijećnici, oprostio od novljanskog župnika vlč. Ivana Peranića, koji za nekoliko dana odlazi u mirovinu. Tom prigodom zahvalio mu je u ime svih Novljana na četdrdesetogodišnjem predanom radu i djelovanju te doprinosu na očuvanju vjere i sakralnih objekata u Novom Vinodolskom. Župnik Ivan Peranić došao je iz Ogulina u Novi Vinodolski davne 1976. godine i od tada do danas obilježio je živote mnogih genaracija Novljana, zbog čega je postao i ostao omiljen među župljanima. Velečasni Peranić i dalje ostaje živjeti u Novom Vinodolskom, ali ne više kao župnik, no i dalje će se susretati s Novljanima, popiti kavu s njima i popričati, kako je bilo i prethodnih četrdesetak godina.

peranic1

Isto tako dirljivo, zahvalio je Novljanima i vlč. Peranić, ispričavši prve dojmove svog dolaska u Novi Vinodolski. – Toga 22.veljače 1976. godine u Ogulinu je bio snijeg visok 1,5 metar, a došao sam u Novi gdje me je dočekalo sunce i jaka, hladna bura. Smrzao sam se – rekao je sa smiješkom.

peranic2

-Između mene i dragih Novljana postoji jedan lijepi odnos. Bilo je lijepo doći ovdje i bilo mi je lijepo s vama. Jako mi je drago da sam uspio obnoviti crkve u Novom Vinodolskom i Ledenicama i zaštititi 22 sakralna objekta. Puno smo radili, negdje smo uspjeli manje, a negdje  više. U nedjelju mi je zadnja misa kao župnika, a iduće nedjelje dočekat ću mladog svećenika koji će me zamijeniti. Došao je i taj trenutak. Ova godina bila mi je jako teška zbog narušenog zdravlja. No, male tajne, velike tajne ostaju u mom srcu. Nastojao sam sve zadovoljiti. Sjećam se, prvu mladu misu služio sam u rodnoj staroj Novalji 1963. godine i tada sam napisao mali moto: “Smatrajte nas kao sluge Kristove i djelitelje tajni Gospodnjih”. Tijekom života nastojao sam se držati toga mota i djelovati u skladu s njim koliko sam god mogao – kazao je velečasni Ivan Peranić, a nazočni su ga nagradili s velikim aplauzom.

peranic3

Gradonačelnik Oleg Butković mu je uime Grada i gradskih institucija uručio cvijeće i skroman dar.

Skip to content