Novosti


Dječji dom Braće Mažuranić

Dječji dom »Braće Mažuranić« u Novom Vinodolskom

adresa: 51250 Novi Vinodolski, Antona Mažuranića 5

tel/fax: 051-244 423

Ravnateljica: Krunoslava Barberić, prof.

E-mail: [email protected]

i [email protected]

Počeci

Ne zna se tko je i kada donio u Novi Vinodolski prvu loptu i pravila igre zvane nogomet. Zna se jedino da su to zasigurno bili đaci i studenti koji su, vraćajući se za ljetne praznike u rodni kraj, donosili novotarije velikih gradova.

U Novom su se početkom 20. stoljeća pojedinci i skupine povremeno bavili različitim sportovima sve dok student medicine Branko Maričić nije, zajedno sa svojim prijateljima, poznanicima i istomišljenicima poput Milana Sokolića, Janka Ježića, Milana Piškulića, Antona Potočnjaka, Petra Koralca i Venceslava Čorića, došao na ideju da se osnuje sportsko društvo i napravi igralište.

Od svih sportova kojima su se Novljani sporadično bavili najpopularniji je bio svakako nogomet. ˝Pala˝, kako Novljani zovu nogometnu loptu i lopte općenito, bila je omiljena igračka. Igrao se nogomet u to doba po livadama u Rasadniku, plaži i na prostoru luke. Kao idealno mjesto za buduće igralište izabran je prostor odlagališta smeća Lužnjak na Melu. Nakon niza molbi konačno je dobivena dozvola, a mladići su dragovoljno počeli graditi igralište.

Kroničari bilježe i prvu odigranu utakmicu na igralištu propisanih dimenzija. Bila je to utakmica između domaće mladeži i njihova vršnjaka studenata i turista. Pobjedili su Novljani rezultatom 6:3. Za Novljane su igrali Branko Maričić, Vencel Čorić, Milan Sokolić, Petar Koralac, Janko Ježić, Nikola Sučević, Eduard Maričić, Franko Piškulić-Arbica, Vicko Dobrić, Augustin Kabalin-Javor i Sandro Piškulić.

Skip to content