Novosti


DO KRAJA SVIBNJA ZAVRŠIT ĆE RADOVI NA PROJEKTU “RUŽA VJETROVA OTOČIĆA SVETI MARIN”

Radovi na uređenju staza, postavljanju osam klupa u smjeru “ruže vjetrova”, postavljanju tunere te molića za pristajanje brodica, kao i uređenju okoliša crkvice sv. Marina teku prema planu, a nadgledaju ih konzervatori, arheolozi i građevinari.

Uz nadzor konzervatora i arheologa Konzervatorskog odjela Rijeka te uz građevinski nadzor tvrtke “Vukušić”, intenzivno se odvijaju radovi na uređenju otočića Sveti Marin, atraktivnog i prepoznatljivog motiva Novljanske rivijere, koji se nalazi u akvatoriju ispred Parka Ivana Mažuranića i Gradske plaže u Novom Vinodolskom. Radove izvodi tvrtka Fidal d.o.o. iz Rijeke, a obuhvaćaju sanaciju prostora oko istoimene crkvice, uređenje četiriju staza, postavljanje osam klupa u smjeru osam vjetrova koji pušu ovim područjem te postavljanje tunere koja će biti okrenuta prema otoku Krku. Staze po otočiću prate postojeći teren, a u blizini tunere bit će uređen i ravni plato za održavanje komornih priredbi za stotinjak osoba te molić za pristajanje brodica. Uređenjem otočića Sv. Marina obogatit će se turistička ponuda Novljanske rivijere, turisti će ga moći posjetiti brodicama, a moći će posjetiti i neke od komornih priredbi koje će se održavati tijekom ljetnih mjeseci. Otočić je od obale udaljen 205 metara i mnogi ga tijekom ljeta plivajući posjećuju.

Novljanski gradonačelnik Oleg Butković, ujedno i predsjednik Turističke zajednice Grada Novog Vinodolskog, izrazio je veliko zadovoljstvo uređenjem otočića Sveti Marin, što će obogatiti turističku ponudu Rivijere Novi Vinodolski. Gradonačelnik je dodao kako se, unatoč krizi i recesiji, ostvaruju gradski projekti namijenjeni glavnoj djelatnosti Grada – turizmu, poput također novog turističkog proizvoda, koji će krajem svibnja biti promoviran u Gornjim Krmpotama, pod nazivom “Nebeski labirinti”. Time se, uz vidikovce “Oči Vinodola” i Staklenu kapelicu u Krmpotama promovira novljansko zaleđe, koje ima velik potencijal za razvoj ruralnog turizma. Također, pri kraju su i radovi na uređenju kružnog toka na Melu u Novom, što će uvelike poboljšati protok prometa tijekom ljetnih mjeseci. U Klenovici je pri kraju prva faza izgradnje primarnog lukobrana, što će omogućiti mještanima, ali i njihovim gostima nautičarima siguran vez u klenovarskoj luci.

Zeleni otočić su posjetili dogradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulić i direktor Tutrističkog ureda Vladimir Butković, koje su o dinamici radova informirali direktor Fidala Hrvoje Spodnjak i voditelj gradilišta Fabijan Kurtz. Radove sufinanciraju Grad Novi Vinodolski, TZ Grada i Primorsko – goranska županija. – Zahvaljujemo konzervatorima koji su posvetili veliku pozornost ovom otočiću i objektima na njemu, posebno konzervatoru Ivoru Vodopivecu iz Konzervatorskog odjela Rijeka i arheologonji Miji Rizner koji obavljaju konzervatorski i arheološki nadzor – kazao je Vladimir Butković. Zadovoljstvo uređenjem otočića iskazao je i Velimir Piškulić.

Crkvica sv. Marina izgrađena je u 17. i 18. stoljeću na temeljima starog objekta. Bila je obnovljena 1818. godine. U njezinim temeljima nađena je ploča iz 4. stoljeća u čast rimske carice Helene, koju je podigao namjesnik Dalmacije Flavius Julius Rufinus Sermentius – navedeno je na tabli ispred crkvice, koja će svoje uređenje čekati u drugoj fazi. Nekad su na otočić bile provedene voda i stuja, no danas se samo u moru vide stare cijevi i na otočiću nema ni vode ni struje. Od nedašnjih dviju tunera nema traga te će se postavljanjem nove tunere pokazati i tradicija novljanskog ribarstva. Nekad je na otočiću bila i ribarska koliba, od koje se danas vide samo kameni temelji. Do prije nekoliko desetljeća u crkvici sv. Marina služila se misa. Novljani se nadaju da će se nakon uređenja crkvice u neka bolja vremena misa opet služiti u malenoj gotičkoj crkvici.

Skip to content