Novosti


DR. FRANJO TUĐMAN DOBIVA SVOJ TRG U NOVOM VINODOLSKOM, A PROF. DR. SC. JOSIP SOKOLIĆ SVOJU ŠETNICU

Na sjednici Komisije za imenovanje ulica Grada Novog Vinodolskog  donesen je zaključak prema kojem bi jedan od središnjih novljanskih trgova – Trg Ivana Mažuranića postao Trg dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika, Park i Obala Kneza Domagoja ubuduće će se zvati Šetnica Ivana Mažuranića, a Obala Petra Krešimira IV. postaje Pod sveti Mikulj. Šetnica između Novog Vinodolskog i Povila nosit će naziv Šetnica prof. dr. sc. Josipa Sokolića, po jednom od najvećih imena hrvatske medicine, Novljaninu, s nadimkom Šarac, kardiovaskularnom kirurgu koji je prvi u bivšoj Jugoslaviji sa svojim timom transplantirao srce.Taj zaključak Komisije će ići na raspravu i odlučivanje na jednu od sljedećih sjednica Gradskog vijeća.

mazuranicev trg1

U povodu obilježavanja lika i djela prof. dr. sc. Josipa Sokolića Grad Novi Vinodolski, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Klinika za kardiokirurgiju KBC Zagreb organizirat će skup u Novom Vinodolskom 30. rujna na datum kada je kardiovaskularni kirurg, prof. dr. sci. Josip Sokolić, prvi put sa svojim timom izveo transplantaciju srca – 30. rujna 1988. godine u KBC Rebru u Zagrebu.

– Prof. dr. Sokolić je jedno od najvećih imena hrvatske medicine i Grad Novi Vinodolski će mu se odužiti ovim skupom i imenovanjem lijepe šetnice između Novog Vinodolskog i Povila, a na rodnu kuću postavit će se spomen ploča. Na skupu će se okupiti najjača imena hrvatske i svjetske kardiokirurgije.

 sokolicj

U Vinodolskom zborniku prof. dr. Dragomir Babić navodi da je Josip Sokolić rođen je 1930. godine u Novom Vinodolskom, u kojemu je sahranjen 10. siječnja 1998. godine. Bio je jedan od najboljih učenika osnovne i građanske škole u Novom Vinodolskom te krčke i senjske gimnazije kao i student Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

“Prof. dr. Josip Sokolić se poslije diplomiranja profilirao, inaugurirao kao nestandardni liječnik, najprije na otoku Visu kao liječnik opće prakse, potom kao kirurg Opće bolnice u Splitu, kardiovaskularni kirurg, izvanredni profesor i šef srčane kirurgije na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu, predstojnik Klinike za kirurgiju zagrebačkog KBC-a Rebro i redoviti profesor Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Posebno i upravo fascinantno, prof. dr. sc. Josip Sokolić se najkretivnije identificirao kao prvi presađivač srca u Hrvatskoj i na području bivše Jugoslavije 30. rujna 1988. što mu je donijelo reputacijski dignitet briljantnog, par exellence kardiovaskularnog kirurga hrvatskog, pa i europskog određenja. Dobitnik je mnogih domaćih i inozemnih nagrada i priznanja…Prof. dr. sc. Josip Sokolić je bio osvjedočeni i nepatitički Hrvat, dosljedni antifašist, jedan od rijetkih na Vojno medicinskoj akademiji, koji je, u vremenima kada to baš nije bilo probitačno, govorio najčišćim hrvatskim jezikom, ijekavicom, ni u jednom trenutku se ne odričući svoga spontanog i svjesnog hrvatstva. Oslobođenje Hrvatske dočekao je s neskrivenim oduševljenjem, doživljavajući ga kao ostvarenje sna o slobodi, koji je u njemu bio imanentno nazočan i intenzivan.” – navodi prof. dr. Dragomir Babić.

Prof. dr. sc. Josip Sokolić posthumno je dobitnik Nagrade Grada Novog Vinodolskog za životno djelo.

Skip to content