Novosti


DR. NELA SRŠEN PRESTAVILA SVOJU KNJIGU “RAK NA DUŠI” – POZITIVNIM EMOCIJAMA MOŽEMO UTJECATI NA NAŠE ZDRAVLJE

 

U novljanskoj Gradskoj vijećnici predstavljena je knjiga poznate znanstvenice, liječnice i humanitarke Nele Sršen “Rak na duši”, koju su nazočni pozdravili srdačnim pljeskom. Knjigu je uz autoricu, predstavila ravnateljica Narodne čitaonice i knjižnice Novi Vinodolski Barbara Kalanj Butković, a gradonačelnik Oleg Butković na početku je zaželio dr. Neli Sršen dobrodošlicu i zahvalnost na svemu što čini i pomaže mnogim građanima iz Hrvatske i zemalja bivše države koje prima i liječi u klinici u Padovi, gdje radi kao kirurg. Zaželio joj je ugodan boravak u Novom Vinodolskom, u povijesnoj dvorani u kojoj je potpisan Vinodolski zakon.

nela2

Dr. Nela Sršen predstavljajući svoju knjigu kazala je da je kroz nju nastojala utjecati na percepciju pacijentova gledanja na vlastito tijelo. – Srž, suština knjige je, neovisno o metodama liječenja, da sve počinje  i završava u nama – naš je izbor želimo li ili ne želimo ozdraviti. Ulazeći u tisuće tijela pacijenata pokušala sam spoznati zašto jedni ozdravljuju, a neki ne, iako su imali iste terapije liječenja. Najbolji lijek je ono što  preko pozitivnih misli aktiviramo u sebi. Mozgom i pozitivnim emocijama možemo utjecati na naše zdravlje, a strah, stres i negativne emocije kanaliziraju nas u bolest – istakla je dr. Sršen.

Predstavljajući knjigu dr. Nele Sršen, Barbara Kalanj Butković kazala je:

 “Već sam naziv knjige Rak na duši aludira na ono naše najdublje,najskrivenije u nama. Upravo ovom knjigom Nela Sršen poklanja nam svoju životnu priču. Mislim da je upravo ova knjiga autorici pomogla da kroz niz sudbina s kojima se svakodnevno susreće, doživi svoju katarzu, svoje pročišćenje te da bolje prihvati i razumije sebe.  Također se nada da će ljudi čitajući stranice ove knjige otkriti sve bogatstvo koje nose u sebi .Ona je namijenjena i vjernicima i nevjernicima, svakoj religiji i kulturi,jer Bog je ono istinsko i izvorno u nama, onaj dio našeg duha koji je povezan s višom univerzalnom moći, onaj dio našeg duha koji čovjeka čini uzvišenim nad svim živim bićima.

nela1

 

 

nela3

U posebnom poglavlju, navodi barbara Kalnj Butković,  dr. Sršen se dotiče vječnih tema o smislu postojanja. Poučava nas da je tajna uspjeha osobe u spoznaji, prihvaćanju i pozitivnom usmjerenju najmračnijeg dijela vlastite osobnosti,koji nas najviše sputava. Nesigurnost, strah od drugih, nedostatak hrabrosti i  osjećaj nemoći rašireni su poput neke epidemijske bolesti među današnjom populacijom. Međutim ona smatra da upravo to moramo pretvoriti u pozitivnu energiju, usmjeriti ka samopoštovanju, vjeri u same sebe i u smisao života. Svatko mora otkriti kako dr. Sršen kaže kaže svoj egzistencijalni projekt.Za nju je naš um  apsolutni vladar našega zdravlja,  dok  konstruktivne emocije mogu ojačati ravnotežu između našeg tijela, uma i naše duše… Tijelo je refleks naše psihe, a bolest nastaje kada sadržaj duše nije u harmoniji.

 Posebno poglavlje posvećuje bolesti današnjice raku, polazeći od teorija nastanka do vrlo stručnih, znanstvenih  procesa nastanka ove opake bolesti, pa sve do nasljednih predispozicija. Dotiče i područje epigenetike, ogranak genetike koji istražuje kako okoliš utječe na stanice; podrazumijeva naš stil života, prehranu, supstance s kojima dolazimo u kontakt, kronični stres itd….

 nela4

– Autorica posebno osvještava ulogu liječnika na pacijentovu putu ka ozdravljenju i tu se vidi taj drugačiji pristup, potpuno suživljavanje s pacijentovim emocijama, stresnim događajem koji je bio okidač za bolest… Vrlo simpatično prenosi  nam 10 savjeta za umrijeti i deset za živjeti…  Naravno da se u knjizi dotaknula i svog područja-transplantacije organa – ističe ravnateljica Knjižnice.

 Barbara Kalanj Butković  dodaje da na kraju knjige, kao i na početku, iz dr. Nele Sršen progovara veliki čovjek, duhovan čovjek, optimističan čovjek koji kaže da je cijeli mehanizam uspjeha i neuspjeha u nama samima te citira autoricu: „Pokušajmo slati svojoj podsvjesti pozitivne misli, koncentrirati se na realizaciju naših želja i uspjeti. Sve što nam čini ugodu aktivira mehanizme biokemijskog procesa našeg mozga, koji prilagođava funkciju imunosnog sustava i tako dolazi do ozdravljenja”.

Skup su uveličali mladi članovi Crkvenog zbora “Novi put” iz Novog Vinodolskog koji su otpjevali nekoliko pjesama.

Cjelovit tekst prikaza knjige, koji je prezentirala prof. Barbara Kalanj Butković može se pogledati na blogu na internet adresi Narodne čitaonice i knjižnice Novi Vinodolski: www.nck.hr

 

Skip to content