Novosti


DVD SAN MARINO NOVI VINODOLSKI DOBITNIK GODIŠNJE NAGRADE DRŽAVNE UPRAVE ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE ZA 2012. GODINU

Povodom Dana civilne zaštite u Bjelovaru je, na centralnom obilježavanju za Republiku Hrvatsku, novljanskom DVD-u San Marino uručena Godišnja nagrada Državne uprave za zaštitu i spašavanje za 2012. godinu. Na prijedlog gradonačelnika Novog Vinodolskog Olega Butkovića i Područnog ureda DSZU Rijeka ovogodišnja nagrada  je dodijeljena Dobrovoljnom vatrogasnom društvu San Marino iz Novog Vinodolskog. Nagradu je na svečanosti u Domu kulture uručio ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, a ispred novljanskih vatrogasaca primio ju je predsjednik DVD-a Želimir Butorac.

U obrazloženju nagrade navedeno je da je DVD San Marino Novi Vinodolski jedna od najaktivnijih i najznačajnijih udruga u Gradu Novi Vinodolski. Okuplja više od 140 aktivnih članova, od onih najmlađih, preko operativaca do seniora – veterana. Operativna postrojba društva, Javna je postrojba za područje Grada Novi Vinodolski i samostalno obavlja vatrogasnu djelatnost na području Grada, a nerijetko izlazi i izvan svog područja pomažući susjednim postrojbama na području Primorsko-goranske i susjedne Ličko –senjske županije. U prosjeku zadnjih 10 godina operativna postrojba bilježi 130 intervencija godišnje, koje uglavnom samostalno rješava na zadovoljstvo Grada i svih ljudi koji u njemu žive ili povremeno borave. Uz djelovanje operativne postrojbe koja broji 29 operativnih vatrogasaca, u društvu djeluje 30 članova pričuve, 22 seniora – veterana, a ostalo su članovi vatrogasne mladeži.

sanm1

Prošla, 2012. godina, za novljanske je vatrogasce bila izuzetno složena ili preciznije rečeno, najzahtjevnija koju poznaje povijest vatrogastva na tim prostorima. Godina je započela sa izuzetno hladnom veljačom koja je vatrogasce uputila na 88 intervencija po izuzetno teškim vremenskim uvjetima. Članovi postrojbe, gotovo su živjeli u vatrogasnom domu, a brojke govore da su imali 3 do 4 intervencije dnevno. Jaka bura, snijeg i led otežavali su posao vatrogascima, koji su odrađivali intervencije pod uvjetima, kad većina građana nije niti izlazila iz svojih domova!

Nakon hladne zime, dolazi dugo sušno proljeće koje niže intervenciju za intervencijom na otvorenom prostoru, kako na području Grada, tako i na području susjedne Vinodolske općine i Grada Crikvenice.

Dolazi dugo sušno, toplo ljeto s više od 50 dana velike i vrlo velike opasnosti od izbijanja požara na otvorenom prostoru. Dosljednom provedbom posebnog programa Vlade RH i Grada Novi Vinodolski novljanski vatrogasci odolijevaju svim izazovima i uspijevaju sačuvati područje svog Grada od većih požara kojih je nažalost bilo izuzetno puno na priobalju, a proteklo ljeto i u njihovom neposrednom susjedstvu.

Ukupna brojka od 245 intervencija u 2012. godini nije ostavila veće posljedice na ljude i imovinu Grada, Županije i Republike Hrvatske koja se nalazi na  području odgovornosti DVD-a San Marino Novi Vinodolski. Ukupna opožarena površina na području Grada nije prešla dva hektara, ili kako bi u narodu rekli dva nogometna igrališta, šteta prouzročena je neznatna, što prvenstveno treba zahvaliti pripadnicima vatrogasne postrojbe novljanskih vatrogasaca, ali i svim drugim segmentima koji se uključuju u provedbu programa.

sanm2

Posebno treba istaknuti, uz već spomenutu ekstremnu veljaču, dvije intervencije postrojbe. Svima znani najveći požar 2012. godine na Jadranu je 23.srpnja 2012. godine po olujnoj buri poharao područje susjednog Grada Crikvenice i Općine Vinodolske. Postrojba DVD-a San Marino Novi Vinodolski bila je mobilizirana punih 96 sati, a u gašenju, čuvanju i saniranju požarišta sudjelovalo je 28 vatrogasaca i 12 članova pričuve te sva raspoloživa oprema i tehnika. Uz postrojbe Grada Crikvenice, postrojba DVD-a San Marino Novi Vinodolski bila je najbrojnija postrojba, s najviše odrađenih sati danonoćnog rada. Uz to, što su obranili svoj Grad od realno mogućeg širenja požara na područje Novog Vinodolskog, aktivno su sudjelovali na gotovo cijelom požarištu, od izbijanja požara do potpunog saniranja terena.

Drugu zahtjevnu i vjerojatno najopasniju intervenciju postrojba odrađuje 13.kolovoza 2012. godine u autokampu Klenovica prilikom kvara na auto cisterni koja je dopremila plin u kamp, zbog čega dolazi do nekontroliranog istjecanja plina u kampu prepunom gostiju. Isključivo izuzetnom hrabrošću i odlučnošću operativnih vatrogasaca DVD-a San Marino Novi Vinodolski zaustavljeno je daljnje istjecanje plina i spriječena katastrofa većih razmjera.

Činjenica da u Novom Vinodolskom, nikad u jednoj godini nije zabilježeno više od 150 intervencija u jednoj kalendarskoj godini, a da je u 2012. godini bilo 245 koje su iza sebe ostavile gotovo minimalne posljedice, dovoljan je argument kojim je DVD-u San Marino Novi Vinodolski dodijeljena Godišnja nagrada za 2012. godinu.

Ako ovome pridodamo i ostala postignuća ostvarena s radom mladeži i natjecateljskim odjeljenjima -tri ekipe prvaci županije, jedna viceprvaci, predstavljanje županije s 4 ekipe na državnim natjecanjima vatrogasaca, 22 osvojena pehara na raznim natjecanjima i brojne druge aktivnosti na području Grada, potvrđuju neslužbenu konstataciju o DVD-u San Marino Novi Vinodolski kao najuspješnijoj vatrogasnoj postrojbi na hrvatskom priobalju u 2012. godini – navedeno je u obrazloženju visoke nagrade koju su novljanski vatrogasci zasluženo dobili i na kojoj im treba čestitati.

Skip to content