Novosti


DVERI POŠLOSTI

U nedjelju iza Prvog četrtka obavlja se običaj ženidbe – Mlade mesopustove. Jutrom iza vele maše preko Place prvi izlaze ‘stari svati’, koji predstavljaju očeve mladenaca. Njihov pirni dan nije lagan, jer uz čitav grad, do ženidbe moraju obići mladence, njihove kumove, soljače i prve divice, a svugdje se pjeva i pije.
Oko podneva se počinju skupljati svatovi, u čemu veliku ulogu imaju prve divice i soljače (zazivače). Divice i soljače uz sopnju sopila u podne idu kući po debelog kuma (mladoženjin kum). Kad se u kumovoj kući pogoste i zapjevaju, dvije divice uhvate kuma pod ruku, za njima soljače, a naprijed sopilaši vode debelog kuma drugom kumu. U kući tankog kuma (mladenkin kum), ponovno se pjeva uz jelo i piće, a tada cijela družina uz sopnju sopila kreće u mladoženjinu kuću.
Pred vratima mladoženje čekaju njegovi svatovi gdje se pjeva i pleše. Među svatovima su već i stari svati, i tako okupljeni nakon okrijepe kod mladoženje, pod trobojnicom i sopilama, dva po dva idu pjevajući pred mladenkinu kuću. Svatove kod mladenke dočekuje pjesma i veselje te se tanca na sopile ‘Špic, polka’, ‘Hrvat’, ‘Šoteš’, polke i valceseri.
Debeli kum nastoji od ‘pravih’ roditelja doći do mladenke. Kad mladenka napokon izađe na kućni prag u pratnji svoga kuma i prvih divic, cijela svaća zapjeva u jedan glas ‘Kad se je hćerčica…’. Zatim svatovi uz pjesmu kreću na zakon. Zakon se ne obavlja u crkvi nego u nekoj od gradskih gostionica i to s nekoliko šaljivih riječi u osmercu. Zatim slijedi okrijepa kako bi lakše izdržali ostatak dana. Nakon okrijepe raspjevani svatovi idu niz Korzo na Brdašce, na Svetu Trojicu, pa niz Staru poštu Pod Barana i od Pod Barana do Mela. Na Melu mladoženja povede kolo koje se igra na pjesme od ‘ćurunbele’ okolo studenca. Kad im je dosta kola, opet se formira pirna kolona i pjevajući se ide uz Konjsko i Staro konjsko na Placu. To je najsvečaniji ženidbeni ‘tremendo’ mlade mesopustove, jer je Placa već puna svijeta koji čeka da vidi Mladu. Svatovi idu preko Place i pjevaju novljansku ‘odu ljubavi’ „Vijala se j’ vina loza vinena“. Mladoženja tada ponovno povede novljansko kolo, koje igraju svi svatovi. Svi pjevaju va ćupi (ćurumbele). Obično se prva zapjeva „Kada se Pavle ženjaše“, pa slijede ostale. Na kraju kola su već umorni stari svati koji služe kao natezači kola. Zatim se pridružuju pivači od kola koji u sredini kola formiraju malo pivačko kolo i nastave pjevanjem junačkih pjesama od kola. Kad otpjevaju „Aj maleno po maleno“ kola se love i ostali građani željni prvog kola o mesopustu. Kolo mlade mesopustove igra se do noći, s čime je pirovanje službeno gotovo.

Izvor: Polak običaja i navade stare

Skip to content