Novosti


DVERI PROŠLOSTI

U Novom se mesopusni običaji odvijaju u strogo ustaljenom, tradicionalnom obliku, kroz tri tjedna – u dvadeset i jednom danu, od Prvog četrtka do Čiste srede/Pepelnice; u devet dana događanja u tom razdoblju.

Sva se mesopusna događanja imenuju: na Prvi četrtak – „Tusti“ mesopustari će u noćnim satima, poslije 22 sata, kao mesopustarska glazba 1 izaći na Placu, a potom će na raskrižjih užega centra Novoga izvoditi Prvo napovidanje dovcen i dovican – podrugljivo prvo oglašavanje udaje udovica i udovaca, koje će mesopustari prigodno upariti, a što će ponekad izazvati reakciju nezadovoljnih takvim oglašavanjem ili dodijeljenim im parom.

 

14.2.2019. PRVI ČETRTAK „TUSTI“

 

1 Mesopustarska glazba se sastoji od dvadeset do trideset mesopustara, osnovni štrumenti (instrumenti) su: vela trunbeta, mala trunbeta (tzv. odgovaralica), veli bubanj, činele, mali bubanj, sridnji bubanj, avan, zvončići, trijangel i kosa, od Tretoga četrtka i švikavac, kod bandiraša. Glazbu čine još advitor (kapelnik), dva kapitana, bandiraš i magaziner, koji nosi bocunić. U takvom sastavu mesopustari obavljaju napovidanja. U brojnijem sastavu izlaze na Mesopusnu nedilju uz dva sopilaša, dva kasira i uz dodatne instrumente: sridnju trunbetu, veli bubanj, činele, jedan ili dva mala bubnja, zvončići, avani, trijangeli i Glazba je sastavljena od instrumenata nekadašnjih bucavaca, koji su trubili u volujske rogove, i instrumenata limene glazbe. Na advitorov poklik Bubanj i mužika složno udaraj! sopile počinju zogu (intonaciju muzičke fraze Gajeve budnice Još Hrvatska ni propala), ako u glazbi nema sopila zogu počinje mali bubanj. Limena glazba utemeljena je u Novom 1875. g., a djelovanje je obnovljeno 1912. g.; mesopustari su do oko 1922. g., imajući u svom sastavu muzičare limene glazbe, običavali svirati i druge koračnice.

 

Skip to content