Novosti


DVERI PROŠLOSTI

Reformirao je hrvatsko obrazovanje, govorio deset jezika, bio je prvi ban iz puka, pripada krugu naobrazovanijih hrvatskih političara, a hrvatskom je jezičnom korpusu dodao riječi računovodstvo, veleizdaja, nosorog, sladoled…. Autor je najvažnijeg djela hrvatskog narodnog preporoda – epskog spjeva Smrt Smail-age Čengića, gotovo je savršeno, po mišljenju struke, nadopunio Gundulićeva Osmana. Postavlja se pitanje postoji li društveno raznovrsnije osobe u hrvatskoj povijesti.
Gotovo uvijek, govoreći o njemu, zaboravimo kazati nešto. Jer, toliko je toga, i doista moramo bit ponosni što je on ,,naš”!
Po mnogo čemu nas je zadužio, ali nam srce uvijek zaigra na njegove prve napisane verse. ,,Vinodolski dolče – da si zdravo!” stihovi su kojom počinje svojevrsna oda njegovu rodnom gradu. Napisavši je kao šesnaestogodišnji gimnazijalac, mladi ju je Mažuranić prožeo ljubavlju i nostalgijom koju je svim svojim bićem osjećao.

Poslušajte prve i posljednje stihove koje u videu recitira Barbara Kalanj-Butković. Video je amaterski uradak, nastao u sklopu provedbe aktivnosti STEPS, projekta Rijeka 2020 – EUROPSKA PRIJESTOLNICA KULTURE.

Skip to content