Novosti


FINALNA VEČER HISTORY FILM FESTIVALA

Na finalnoj večeri History film festivala imat ćete priliku pogledati dva kratka ruska dokumentarna filma. Također, nakon filmova povest će se rasprava, te će na moguća pitanja gledatelja odgovarati sam autor filma Velike laži.

U 20:00h prikazat će se gore spomenuti film. Koncept „velikih laži“ skovao je kao propagandno oružje Adolf Hitler u svom čuvenom “Mein Kampfu”, ali ga je Josip Staljin prvi put upotrijebio za prikrivanje masovne gladi u Sovjetskom Savezu ranih 30-ih godina prošloga stoljeća. Glavni lik filma je američka književnica koja putuje u Rusiju gdje upoznaje posljednje preživjele Holodomora. Ubrzo shvaća da rat ruskih seljaka, kojeg su prije više od 100 godina započeli boljševici, još nije gotov. Otkriva nam također mnoge kontroverzne činjenice o ulozi američkih medija i poslovnog sektora u ranim tridesetim godinama u Sovjetskoj Rusiji.
 
Nakon Velikih laži, sljedi film Žene iz gulaga, koji govori o dojmljivim i tragičnim pričama posljednjih preživjelih žena iz gulaga, brutalnog sustava represije i terora koji su devastirali sovjetsko stanovništvo za vrijeme Staljinova režima. Gulag je najprije opisao Solženjicin u svom romanu „Arhipelag gulag“. Nikada prije ispričane priče o ženama i njihovim iskustvima u tim logorima sada su prikazane u ovom međunarodnom dokumentarnom filmu. Zbirka je to jedinstvenih i iskrenih razgovora sa ženama koje su preživjele staljinističku represiju tridesetih godina prošlog stoljeća.
Večeras, u Dvorištu doma braće Mažuranić.
Skip to content