Novosti


GDCK Novi Vinodolski obilježio Svjetski dan Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca

Diljem svijeta 8. svibnja obilježava se Svjetski dan Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca u znak počasti Henryju Dunantu, utemeljitelju Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, koji je na taj dan rođen 1828. godine. Svjetskim danom Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca u Hrvatskoj započinje Tjedan Crvenoga križa koji traje do 15. svibnja.

U tom tom tjednu Gradsko društvo Crvenog križa Novi Vinodolski održalo je brojne korisne aktivnosti i radionice s ciljem promocije svega onoga što radi Crveni križ.

 

”Na svjetski dan Crvenog križa imali smo posebne goste , posjetila nas je skupina Suncokreti iz dječjeg vrtića Fijolica iz Novog Vinodolskog i učenici prvih razreda Osnovne škole Ivan Mažuranić, čestitali su nam naš dan i uručili prekrasnu čestitku. Bilo je veselo i edukativno. Prezentirali smo im našu slikovnicu Medo Jurica ide u školu.

Naše volonterke odradile su i radionicu iz prve pomoći prilagođenu njihovom uzrastu te smo im kroz slikovnicu Mišica Milica na jako zanimljiv način upozorili na mnoge opasnosti s kojima se mogu susresti. Upoznali su ih sa sadržajem torbe prve pomoći i osnovnim postupcima kod unesrećenih, vježbali su bočni položaj i zbrinjavanje ozljeda, te kako pozvati hitnu medicinsku službu. Djeca su uputila mnoštvo pitanja, radoznalost i pozornost mališana bila je velika.” – istaknula je ravnateljica Zrinka Jovanović.

U samom tjednu članovi GDCK Novi Vinodolski su posjetili učenike prvog razreda Osnovne škole Jurja Klovića u Triblju, s kojima su također odradili radionicu prve pomoći i predstavili slikovnicu. Članovi kluba mladih i volonteri osvježili su znanje iz prve pomoći, da bi vježba bila uvjerljiva volonterke Karla Butorac i Laura Krišković odradile su realistički prikaz ozljeda.

S članovima likovne skupine provedene su i radionice pružanja prve pomoći i ponovljene su vježbe reanimacije, bočni položaj, heimlichov zahvat, što učiniti u slučaju udara struje, srčanog udara, što učiniti u slučaju vanjskog krvarenja i opeklina.

”Možemo zaključiti da je naš tjedan obilježen brojnim edukacijama i druženju sa malim i velikim štovateljima Crvenog križa. Svima smo zahvalni na sudjelovanju i želji da budu dio našeg tjedna i kroz opuštenu atmosferu obnove svoja znanja koja su svima potrebna. Kroz cijeli tjedan imali smo oko 70 velikih i malih sudionika koje smo razveselili malim slatkim i slanim zalogajima na njihovo veliko veselje.” – zaključila je ravnateljica.

 

Skip to content