Novosti


Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković posjetio Novi Vinodolski

Generalni direktor hrvatskih voda Zoran Đuroković jučer je u pratnji suradnika Valentina Dujmovića, zamjenika direktora, Gordana Gašparovića, direktora VGO Rijeka i Boška Bilića ispred ugovorne tvrtke Vodogradnja, a u društvu gradonačelnika Tomislava Cvitkovića i Mladena Peričića ispred VIO Žrnovnica, obišao aktualne radove na lokalitetima  Novljanske Ričine.

Uz terenski dio, delegacija je održala i radni sastanak na kojem je istaknuto da su od 2018. godine Hrvatske vode na području Novog Vinodolskog uložile 20 milijuna kuna, što se pokazalo kao dobar potez, jer bi u protivnom štete od poplave nastale u studenom 2022. godine bile znatno veće.

U okviru hitne sanacije šteta od poplave izvode se radovi na vađenju nanosa, otprilike 5.000 m3, uzvodno od Pavlomira, a usporedno se traži najpovoljnija lokacija za izvođenje retencijskog jezera.

Za narednu godinu najavljen je nastavak radova u pojasu javnog vodnog dobra Novljanske ričine, odnosno radova na regulaciji toka, stabilizaciji obalnog zida. ‘Dobrobit ulaganja u Novljansku ričinu višestruka je, uz primarnu svrhu, otvara se mogućnost uređenja biciklističke staze ili npr. inhalatorne šetnice kao i uređenja mandraća što je od iznimne važnosti za naše  primorsko mjesto.  U tijeku je izrada glavnog projekta.

Obrađene su i teme Ledeničkog rova, kanala prema Žrnovnici, koji je oštećen u poplavi kao i okolni putevi, a u sanaciju istog Hrvatske vode dati će svoj doprinos.

Mladen Peričić je ispred VIO Žrnovnica predstavio stanje radova na projektu ‘Aglomeracija’ te istaknuo da je na terenu 18 ekipa, izvedeno je 77% radova na mreži, a financijska realizacija dosegla je 74%.  Iz Hrvatskih voda istaknuli su da su zadovoljni tijekom novljansko-crikveničkog projekta  te da je ključno da je odobren prelazak projekta u novo programsko razdoblje.

Također, Hrvatske vode prate VIO Žrnovnica i u projektiranju uređenja i zaštite crpilišta Žrnovnica, te ističu ovu lokaciju kao izuzetno vrijedno prirodno bogatstvo i kao atrakciju za posjetitelje uz uvjet zaštite od negativnog ljudskog utjecaja.

Skip to content