Novosti


GRADONAČELNIK OLEG BUTKOVIĆ I DIREKTOR KTD IVANJA ALEN BRUKETA PREDSTAVILI VODIČ ZA ODLAGANJE OTPADA U GRADU NOVOM VINODOLSKOM

Gradonačelnik Grada Novog Vinodolskog Oleg Butković i direktor KTD Ivanja Alen Bruketa predstavili su novu publikaciju – Vodič za odlaganje otpada u Gradu Novom Vinodolskom, koja na sažet i pregledan način daje upute građanima kako i gdje pravilno odlagati sve vrste otpada.

P6180004

– Cilj nam je prezentirati publikaciju i pozvati građane da se pridržavaju pravilnog  postupanja prilikom odlaganja otpada. Grad Novi Vinodolski dobitnik je brojnih priznanja i nagrada za uređenje i veliku pozornost pridaje problematici gospodarenje otpadom putem komunalnog poduzeća Ivanj. Novi Vinodolski je među prvima u Hrvatskoj počeo raditi na selektiranju otpada i zbog toga Ivanju sve pohvale, no još uvijek ima i određenih nedostataka koje treba ispraviti. Pozivam sve građane, iznajmljivače, gospodarske subjekte i ostale pravne osobe da se pridržavaju ovog Vodiča, kako bi se zadržala visoka razina uređenosti i čistoće grada za što je dobijeno mnogo nagrada. No, postoje neka mjesta u gradu gdje se pojavljuje otpad mimo gradskih odluka o zbrinjavanju otpada, posebno u sezonskim mjesecima, zbog čega će se pojačati kontrole. Ovim Vodičem želimo kod grđana probuditi svijest da je pravilno odlaganje otpada – kultura – kazao je gradonačelnik Oleg Butković.

P6180108

Vodič govori kako i gdje odložiti vreće s otpadom, kako zbrinuti opasni otpad, kako koristiti Molok spremnik za otpad i što je to i kako započeti s kompostiranjem. Na šesenaest stranica Vodiča detaljno su opisani svi postupci i uputstva vezani za postupanje sa otpadom na području Grada,  raspored odvoza razvrstanog otpada, raspored odvoza komunalnog otpada, glomazni otpad, kompostiranje biorazgradivog kuhinjskog otpada, posebne vrste otpada te besplatni info telefoni KTD Ivanja.

P6180113

– Građani koji uredno odvajaju otpad vidjet će to i na svojim računima koji će biti manji od onih koji ne razvrstavaju otpad. Što je više odvojenog otpada, računi su manji – kaže direktor Ivanja Alen Bruketa.

Još 2010. godine, slijedeći modrene trendove i zakonske odredbe, uveden je moderan sustav naplate komunalnog otpada uz primjenu jedinice volumena kao kriterija za obračun.

Istovremeno, sa prelaskom na novi način obračuna, dodaje dalje Bruketa, KTD Ivanj kreće sa implementacijom naprednog sustava odvojenog prikupljanja korisnog otpada po principu “od vrata do vrata”, odvozom glomaznog otpada po pozivu korisnika te iznimno dobro prihvaćenim pilot – projektom odvojenog prikupljanja biorazgradivog kuhinjskog otpada. U narednom periodu korisnici mogu očekivati dodatna poboljšanja sustava gospodarenja otpadom, prvenstveno kroz početak rada pretovarne stanice sa recikležnim dvorištem, uz istovremneo zatvaranje postojećeg odlagališta te nabavu mobilnog reciklažnog dvorišta, čime će definitivno biti zaokružena slika Grada Novog Vinodolskog kao jednog ekološki vrlo osvještenog grada.

Skip to content