Novosti


Gradonačelnik ugostio ekipu Ženskog rukometnog kluba “Vinodol”

Gradonačelnik Oleg Butković, dipl.ing primio je jučer djevojčice Ženskog rukometnog kluba »Vinodol« iz Novog Vinodolskog koje su na Državnom prvenstvu Hrvatske u mini rukometu u Karlovcu osvojile prvo mjesto u godištu 1999., te djevojčice godišta 1998. koje su također osvojile titulu prvakinja države.

Sustav od 1884. godine

Godine 1884. u Novom Vinodolskom izgrađen je prvi organizirani vodoopskrbni sustav s izvora Ivanj u Novljanskom polju za grad Novi Vinodolski.
Najstariji vodoopskrbni objekti su dva izvora slatke vode u Selcu zvani Polača i Podolčić, a 1798. godine izgrađena je cisterna zapremnine 300 kubika u Selcu. Na šterni u centru Selca stoji i danas latinski napis iz 1796. godine.
»Ovaj bunar – radi izvora morskom vodom pokvarenih – za Franje II austrijskog – dobrog milostivog i darežljivog – selačkom puku – kraljevskim troškom i uz sudjelovanje – Aleksandra Paszthory – poglavara obale Ugarske – koji je pothvat sretno podupirao – na veliko olakšanje stanovništva i prolaznika – bi otvoren – godine 1796 – Tko gođer bio – crpi snažno pij užitkom – otiđi sjećanjem«.

Vrata na izvoru »Ivanj« podno brda sv. Kuzma, gusnatog cjevovoda promjera 60 milimetara i javnog izljeva na novljanskoj placi. Mjesto Grižane, u Općini Vinodolskoj, dobilo je prvi izgrađeni vodovod s izvora Bačevo 1889. godine, a godine 1895. izgrađen je za Crikvenicu prvi vodovodni uređaj za dovod vode s izvora u Triblju, dok je u selu Rupe izgrađen vodovod 1902. godine. Iste godine pojačan je vodovod u Crikvenici na način da je izgrađena crpka smještena na području zvanom Mlaka, a sabiralište vode na Duševu.
U vrijeme gradnje prvih vodovoda na ovim prostorima već se počeo razvijati turizam, graditi prvi hoteli te je nužnost vodoopskrbe bila još izraženija. Kako su godine prolazile i vodoopskrbni sustav je rastao, modernizirao se i zahvaćao sve više naselja i domaćinstava.
Tako je 1904. godine izvršena prva rekonstrukcija vodovoda u Novom Vinodolskom. Na sjednici »Obćinskog zastupstva upravne općine Novi – Vinodol« održane 20. svibnja 1911. donesen je »Štatut za porabu vode iz občinskog vodovoda u Novom« kojeg je 22. svibnja 1912. uz unesene ispravke i nadopune odobrila »Kraljevska Hrvatska Slavonska Dalmatinska zemaljska vlada«, odjel za unutarnje poslove. Vodovod Novi imao je nekoliko rekonstrukcija u vremenu od 1884. do 1932. od kojih je najvažnije uvođenje klipnih crpki na parni pogon, kojima se voda tlačila u vodospremu na Krasu, a odatle cjevovodom iz 1904. godine do potrošača.
Drugi organizirani kolektivni vodovod – Tribaljski vodovod – koji je opskrbljivao Crikvenicu, oslanjao se na izvor Blažinu, a zahvat je izveden u obliku drenažnog polja u dva dijela. Jedan je služio za opskrbu okolnih sela, a drugi za Crikvenicu. Taj vodovod, čija je voda bila loša i trebala se stalno klorirati, funkcionirao je do 1924. godine, kada je proširen, ali ubrzo nisu zadovoljavali ni ti prošireni kapaciteti. Prije toga, organiziranje zajedničke vodoopskrbe za sva priobalna mjesta od Novog do Crikvenice 1920. je propalo zbog nemogućnosti financiranja od strane Jadranskog hotelskog dioničkog društva te je 1925. projektirana rekonstrukcija vodovoda Tribalj – Crikvenica, a sama rekonstrukcija vodovoda u Crikvenici obavljena je iste godine, kada je i projektirana strojarnica u Žrnovnici. Na inicijativu lječilišnog povjerenstva iz Novog, a u organizaciji sreskih načelništava Novi i Crikvenica sazvali su 1928. godine sjednicu na kojoj se raspravljalo o mogućnosti gradnje novog zajedničkog vodoopskrbnog sustava, a već godinu dana kasnije, 1929., počinje gradnja novog žrnovničkog velikog vodovoda, koji je pušten u rad 1932. godine. Iz izvora Žrnovnice vodom se danas opskrbljuju tri lokalne jedinice, vlasnice Vodovoda Žrnovnice.

Skip to content