Novosti


GRADSKO DRUŠTVO CRVENOG KRIŽA ODRŽALO NIZ RADIONICA ZA UČENIKE OSNOVNE ŠKOLE

Gradsko društvo Crvebnog križa Novog Vinodolskog u suradnji s Društvom Crvenog križa Primorsko-goranske županije organiziralo je u Osnovnoj školi Ivana Mažuranića u Novom Vinodolskom šerst radionica. Dvije radionice odnose se na program Hrvatskog Crvenog križa u školama „Prevencija trgovanja ljudima“, a namijenjene su učenicima završnih razreda osnovne škole. Druge četiri radionice „Kodovi sigurnosti na vodi“ održavaju se u sklopu Projekta „Sigurnost na vodi“  a namijenjene su učenicima trećih i četvrtih razreda.

Radionice „Prevencije trgovanja ljudima“ poslušao 31 učenik i učenica  novljanske škole – navela je ravnateljica GD Crvenog kkriža Novi Vinodolski Višnja Peričić.

radionice1 CK

Trgovanje ljudima najbrže je rastući i najunosniji oblik organiziranog kriminala koji, prema svjetskim statistikama, donosi kriminalcima zaradu od 12 milijardi dolara godišnje. Trgovanje ljudima predstavlja i jedan od najtežih primjera kršenja ljudskih prava.

Žrtvama trgovanja ljudima uskraćena su osnovna ljudska prava, kao što su sloboda i dostojanstvo, pravo slobode kretanja, izbora i odlučivanja, jednakost među ljudima, onemogućava im se komunikacija s obitelji, podvrgnute su fizičkom i/ili psihičkom zlostavljanju, izolirane su i ucjenjivane prijetnjama njihovim obiteljima i prijateljima.

Važno je naglasiti da ne postoji profil žrtve trgovanja ljudima. Iako se neke grupe češće pojavljuju kao žrtve, činjenica je da žrtva može biti bilo koja osoba, bez obzira na spol, godine, obrazovanje, socijalni status ili porijeklo. Posebno su važne preventivne aktivnosti i edukacija mladih. Obrazovanje, znanje i informiranje o trgovanju ljudima mogu pomoći djeci i mladima, osposobiti ih da se zaštite i sačuvaju svoj život.

radionice2CK

Program je preventivan te se daju osnovne informacije o navedenom problemu i o mjerama samozaštite. S obzirom da je to populacijska skupina koja odlazi na daljnja školovanja to je faktor koji ih čini rizičnom skupinom.

Radionice »Kodovi sigurnosti na vodi“  poslušalo je 88 -ero osnovnoškolaaca. Voditelj radionica „Kodovi Sigurnosti na vodi“ koordinator spasilačke službe Crvenog križa PGŽ-a,  Nikola Mrđen održao je radionice u suradnji sa spasiocem Predragom.

Djeca se putem video projekcije upoznaju sa opasnostima tijekom kupanja, odnosno o tome kako se trebaju ponašati na vodi, primjerice da ne ulaze vrući u vodu, da ne plivaju najmanje jedan sat nakon ručka, da ne skaču u vodu nepoznate dubine, da nikad ne plivaju sami, da plivaju u blizini spasilaca. Također, prikazuju im se u video projekciji primjeri, ako se uoči nekoga u vodi u nevolji, da odmah zatraže pomoć, a ako se njima dogodi nevolja da ostanu smireni, da plutaju na leđima i mašu jednom rukom za pomoć. Upoznaju se sa likom i načinom djelovanja spasilaca i spasilačkom opremom. Radionice su dobro primljene kako kod djece tako i kod nastavnika.

Ovakve preventivne radionice uvelike pridonose osvještavanju djece o postojećim opasnostima i rizicima povezanima s vodom te ujedno potiču brigu o sebi i drugima.

Cilj ovih radionica je podizanje svijesti o opasnostima i rizicima u i na vodi – zaključila je Višnja Peričić.

Skip to content