Novosti


GRADSKO VIJEĆE PRIHVATILO PRORAČUN GRADA NOVOG VINODOLSKOG ZA 2013. GODINU U IZNOSU OD 56.665.400 MILIJUNA KUNA

Na 31. sjednici, održanoj 11. prosinca, Gradsko vijeće Grada Novog Vinodolskog prihvatilo je proračun Grada za 2013. godinu u visini od 56.665.400 kuna. Međutim, od toga se 14,75 milijuna kuna odnosi na prihode koji se očekuju iz EU fondova i nadležnih ministarstava. Vlastiti prihodi proračuna iznose 42 milijuna kuna i veći su za 3,4 posto u odnosu na plan 2012. godine. Proračun za 2013. godinu je za 54 posto veći od važećeg proračuna za 2012. godinu.  – naveo je u uvodnom izlaganju pročelnik za financije Grada Zoran Tomić, dodajući da je proračun uravnotežen, predviđene su otplate glavnice u iznosu od 600 tisuća kuna, a investicijske aktivnosti u ukupnom iznosu od 30,9 milijuna kuna, što je 55 posto proračuna.

BUT1

Za proračun su glasovali svi vijećnici vladajućeg HDZ-a, a dvoje SDP-ovih vijećnika bili su protiv, uz obrazloženje da je riječ o predizbornom i nerealnom proračunu.

U raspravi je gradonačelnik Oleg Butković rekao da mu je drago da je proračun 2013. ovakav. „Digli smo letvicu visoko i upravo ovakav proračun zadržava socijalni standard kao i prethodnih godina, nikome ništa ne režemo. Borit ćemo se za prihode, moramo biti realni i optimistični. Proračun 2013.  je realan i ostvariv i stojim iza njega, a ostvariti ga možemo ako iza gradskih projekata, uz Grad stoje PGŽ, država i sredstva iz europskih fondova. Ne vjerujem da će Vlada RH u Novom zaustaviti projekte“ – rekao je Oleg Butković.

GVI2

Prokomentirao je i stav SDP-ovih vijećnika Marka Sokolića i Snježane Klaić o neprihvaćanju proračuna za 2013., kako oni takvom odlukom ne podržavaju ni gradske projekte, umjesto da ih podrže i založe se za njihovo ostvarenje, upravo zato što je SDP na vlasti u Hrvatskoj, koji ima i svog saborskog zastupnika iz Novog Vinodolskog.- Nadam se da se neće dogoditi da se u idućoj godini od države za značajne projekte dobije 0 kuna, kao što je bilo kada je SDP bio na vlasti 2001. godine – istaknuo je gradonačelnik Butković, navodeći da je država odustala već od nekih kapitalnih projekata u Novom Vinodolskom u 2013., kao što je nastavak gradnje lukobrana u Klenovici, iako su već za lukobran izrađeni svi projekti. Projekta lukobrana u Klenovici, druge faze, nema u županijskom  ni u državnom proračunu za 2013. Gradonačelnik je spomenuo i odustajanje od velikih državnih projekata poput autoceste Križišće – Žuta Lokva, nizinske pruge i drugih. Podsjetio i negativan stav SDP-a o uvrštenju Grada Novog Vinodolskog u brdsko – planinsko područje, za što postoje zakonski uvjeti čime bi Grad Novi samo dobio značajna sredstva, pa čak i nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Marko Sokolić, SDP, replicirao je da nikada nije radio protiv Grada, već da je stalno pomagao, ponekad i na vlastitu štetu.

NEV1

Inače, pri izradi proračuna, Grad se rukovodio smjernicama da rashode za plaće tijela i gradske uprave zadržavaju na razini prošlogodišnjih, zadržavanju nivoa izdvajanja za socijalnu i zdravstvenu skrb, nastaviti s ulaganjima u komunalnu infrastrukturu započetim u ovoj godini te osigurati prijenos sredstava za nezavršene investicije, osigurati nesmetanu otplatu anuiteta kredita te osigurati sredstva za provođenje natječaja EU i nadležnih ministarstava.

Proračunom 2013. osigurana su sredstva u iznosu od 9,3 milijuna kuna za natječaje za sredstva iz infrastrukturnih fondova EU, kojima bi se financirala izgradnja infrastrukture poslovne zone. U proračunu su predviđena i sredstva od programa Poduzetnički impuls III i od Fonda za zaštitu i okoliša i energetsku učinkovitost u ukupnom iznosu od 5.4 milijuna kuna. Bez tih namjenski rezerviranih sredstava planirani proračunski prihodi iznose 41,9 milijuna kuna i 3,4 posto su veći od prihoda planiranih u 2012. godini. Najveći dio povećanja odnosi se na očekivani porast od poreza na dohodak zbog ulaska u područja  od posebne državne skrbi (brdsko – planinsko područje).

Gradsko vijeće je prihvatilo i sastavne dijelove proračuna, uz glasove SDP-a protiv : Program građenja objekata i uređaja komunalne infrastrukture Grada Novog Vinodolskog za 2013., Program građenja komunalnih vodnih građevina Grada Novog Vinodolskog za 2013. i Program održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture i vodnih građevina Grada Novog Vinodolskog za 2013. godinu. S istim rezultatom glasovanja, prihvaćena je i Odluka o izvršavanju Proračuna Grada Novog Vinodolskog za 2013. godinu.

Jednoglasno je Gradsko vijeće prihvatilo odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja po objavljenom javnom natječaju za prodaju zemljišta u Poslovnoj zoni Zapad. Prihvaćena je jedina pristigla ponuda od tvrtke Mitan Handels AG iz Züricha, Švicarska za 5,5 milijuna kuna. Riječ je o zemljištu na dvije katastarske čestice, površine 8.163  i 10.463 četvornih metra, na kojima će se obavljati djelatnosti vezane za nautički turizam – marinu, suhi vez, čuvanje, servisiranje i održavanje plovila, prodaju polovila te druge usluge za potrebe nautičkog turizma. 

 

Skip to content