Novosti


GRADSKO VIJEĆE PRIHVATILO PRORAČUN ZA 2014. GODINU U VISINI OD 37 MILIJUNA KUNA

Gradsko vijeće Grada Novog Vinodolskog, pod predsjedanjem predsjednika Nevena Pavelića, prihvatilo je na svojoj šestoj sjednici, održanoj 17. prosinca 2013. godine, Proračun Grada za 2014. godinu u iznosu od 37 milijuna kuna. Protiv proračuna je glasovalo troje oporbenih vijećnika SDP-a.

gvij1

Proračun je obrazložio gradonačelnik Oleg Butković koji je naglasio da su se pri sastavljanju prijedloga proračuna rukovodili situacijom u Hrvatskoj i smjernicama: plaće tijela i gradske uprave smanjiti za 5 posto, zadržati nivo izdvajanja za socijalnu i zdravstvenu skrb, nastaviti s ulaganjima u komunalnu infrastrukturu započetim u ovoj godini te osigurati sredstva za nezavršene investicije, osigurati nesmetanu otplatu četiri godišnja anuiteta kredita, osigurati sredstva u proračunu za provođenje projekata poslovne zone Zapad i Pretovarnu stanicu.

gvij2

Proračun je uravnotežen, predviđene su otplate glavnice u iznosu od 650 tisuća kuna, investicijske aktivnosti u ukupnom iznosu od 14 milijuna kuna, a ovako predloženi proračun manji je za 25 posto od važećeg za 2013. godinu.

gvij3

Proračunom je predviđen prihod od sufinanciranja kapitalnih projekata u iznosu od 4,25 milijuna kuna ili 11,5 posto ukupnih proračunskih prihoda. Prihod od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost predviđen je u iznosu od 3,25 milijuna kuna i namijenjen je uspostavi pretovarne stanice u okviru sadašnje Deponije Duplja, a prihod od programa Poslovna infrastruktura Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u iznosu od 6,4 milijuna kuna namijenjen je izgradnji kompletne infrastrukture izgrađenog dijela poslovne zone Zapad.

– Vodili smo računa o ravnomjernom razvoju čitavog područja Grada i okrenuli smo se novim projektima koje namjeravamo realizirati u 2014. godini. Podigli smo letvicu visoko i idemo s proračunom realno u okviru naših financija, a stabilizaciju očekujemo 2015. i 2016. godine – kazao je gradonačelnik.

gvij4

Prije glasovanja odbio je amandman SDP-a koji se odnosio na povećanje sredstava za Crveni križ, što je obrazložio da je na dan održavanja sjednice prvi put saznao tko je nova ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa. Grad nije imao nikakvu informaciju da će biti izabrana nova ravnateljica, već da će dosadašnja volonterski raditi u Crvenom križu.

– Ne znam tko je u skupštini Crvenog križa i nije korektno da Grad o tome ništa ne zna, a financira Crveni križ sto posto. Prihvaćam da je izbor ravnateljice legalan, ali nije korektan. Kad počne nova kalendarska godina poradit ćemo na komunikaciji. Nema tu politike, to su principi i nije korektno da u tijelima Crvenog križa nema nikoga tko ima veze s gradskom upravom. Spreman sam na razgovor- poručio je s govornice gradonačelnik Butković.

Tonica Radić, SDP, kazala je da je natječaj za ravnatelja bio objavljen u Narodnim novinama te da će u siječnju biti skupština Crvenog križa Novog Vinodolskog. Podsjetila je da je 2014. godine dvadeseta obljetnica djelovanja Crvenog križa u Novom Vinodolskom.

U nastavku sjednice prihvaćeni su Program građenja objekata i uređaja komunalne infrastrukture Grada Novog Vinodolskog za 2014. godinu, Program održavanja komunalnih objekata i uređaja Grada Novog Vinodolskog za 2014. godinu, Odluka o izvršavanju Proračuna Grada Novi Vinodolski za 2014. godinu i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o izradi III. Ciljanih izmjena Prostornog plana uređenja Grada Novi Vinodolski.

Na početko sjednice vijećnici su upoznati s Analizom turističke sezone 2013. godine, koju je obrazložio direktor TZ Vladimir Butković, nakon koje je uslijedila rasprava.

Vijećnička pitanja i prijedlozi

Vijećnik HDZ-a Marinko Buljat založio se da se sjednice Vijeća ponovo održavaju prije podne. Pitao je ima li Grad službenu obavijest o izboru nove ravnateljice ili se sve saznalo iz medija, a gradonačelnik je zamolio da na to pitanje odgovori pisanim putem, s čim se vijećnik složio. Predsjednik Gradskog vijeća Neven Pavelić, HDZ, pitao je Velibora Topolovca iz DVD-a San Marino o dimu koji je dan prije sjednice ovio cijeli Novi Vinodolski. Topolovec je odgovorio da je spaljivanje dopušteno na svojojem zamljištu od 1. studenog do 31. svibnja iduće godine, uz obveznu prijavu vatrogascima. Za konkretan slučaj, kazao je da su stanovncii romskog naselja spaljivali korov u svom krugu, među kojem je bilo i metalnih dijelova, što nije dopušteno. 

Skip to content