Novosti


HUMANITARNI KALENDAR “ŽELIMO VJEŽBATI VID” 2020     

Udruga … I djeci s ljubavlju,  iz Rijeke, u srijedu, 24. srpnja 2019.,u Gradskoj vijećnici Grada Novog Vinodolskog predstavila je projekt “Želimo vježbati vid” sklopu nacionalnog projekta  i istoimenog kalendara za 2020. godinu.

Udruga …I djeci s ljubavlju pokrenula je nacionalnu kampanju ŽELIMO VJEŽBATI VID, koja se odvija od 2017., a čiji je cilj podizanje svijesti, edukacija građana i kampanja o problematici slabovidne djece u PGŽ i RH i problemima sa kojima se susreću roditelji djece s poteškoćama vida, kao i sama djeca, kao i nedostatak adekvatne opreme. Iako prema svjetskim statistikama danas u društvu ima 40 do 50% slabovidnih i slijepih osoba, u RH ne postoji samostalni registar slabovidnih i slijepih osoba i djece.

Na  sazvanoj tiskovnoj konferenciji Đurđica Krišković, predsjednica KUD-a “Ilija Dorčić” iz  Novog Vinodolskog  je u ime  Grada Novog  Vinodolskog, gradonačelnika i Narodnog muzeja i galerije zaželjela  ugodan boravak i posjet gradu te se zahvalila udruzi “.. i djeci s ljubavlju” koja im se obratila upitom za uključenje  u nacionalni projekt”Želimo vježbati vid” i sudjelovanju u projektu.

Navodi ” U Gradu koji njeguje naslijeđenu bogatu kulturnu baštinu, narodne običaje koji su proglašeni zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske, nije bilo nimalo teško organizirati se i prikazat naše bogatstvo, te na taj način dati podršku nacionalnom projektu i radu Udruge”

Mjeda Livia, Predsjednica Udruge “.. i djeci s ljubavlju” obratila se riječima zahvale za prijem u Gradsku vijećnicu Grada Novog Vinodola te navela:

“Zahvaljujemo se Gradu Novom Vinodolskom i gradonačelniku  na podršci i uključenju u nacionalni projekt  čije je zadatak prevencija, edukacija, senzibilizacija građana o očuvanju vida  a glavni cilj je otvaranje centra za rehabilitaciju vida u Rijeci za djecu Primorsko goranske županije.

Humantarnim kalendarom promiče se projekt a prodajom istog prikupljaju se sredstva za fond “Želimo vježbati vid”.

Humanitarni kalendar za 2020. ispričat će priču o regiji Kvarner uz  usporedbu s nekoliko drugih lokacija na hrvatskom Jadranu i to kroz autentične kostime i narodne nošnje.”

Tekstovi  o projektu i kulturnoj baštini na kalendaru će biti prevedeni na engleski i prvi put na kineski jezik(mandarinski).

Fotografiranje  za kalendar na jednoj od lokacija Kvarnera je i Novi Vinodolski čiji  su mlađi članovi KUD-a “Ilija Dorčić” odjeveni u  izvornu novljansku narodnu nošnju. Predstavili su žensku narodnu nošnju: crvenu, plavu, berhan, svilnicu i šajnicu,  te mušku zimsku narodnu nošnju.  Nošnje na fotografijama kalendara su dijelom iz privatnog vlasništva, KUD-a”Ilija  Dorčić” i fundusa Narodnog muzeja i galerije Novi Vinodolski.

U oblikovanju  kalendara  doprinijeli su volonterski;

fotografije Karlo i Livia Mjeda fotografije /Ida Serdarević koordinator nacionalnog projekta, Lana Pajdaš -interpretator kulturne baštine, Aleksandra Domijan -vizažist za filmski i kazališni make up, Ana Miškulin -prijevod teksta za kalendar na kineski, Anna Marija Uroda prijevod  teksta na engleski jezik.

Sudjelovali su: Gabrijel Funarić umjetnički voditelj i koreograf FA”Zora”, Dolores Franović KUD”Zvir”-Jelenje, Đurđica Krišković-Narodni muzej i galerija Novi Vinodoski, Klaudija Forempoher  Udruga “Bakarska žena”-Bakar,Vlasta Matejčić-KUD”Jelena”Dramalj.

Pokroviteljstvo projektu “Želimo vježbati vid”  pružili su:

Predsjednica Republike Hrvatske KolindaGrabar Kitarović , IAPB-onlus Italija ,Ministarstvo za demografiju, obitelj,mlade i socijalnu politiku, Primorsko goranska -županija, gradovi : Rijeka, Split, Kastav, Novi Vinodolski, Krk, Cres te općine: Kostrena, Punat i  Lovran.

Podršku projektu pružili su:  Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, KBC Rijeka, NZZJZ PGŽ, Hrvatska gospodarska komora,Udruga slijepih PGŽ, Hrvatska udruga slabovidnih “Vidim” Split, Udruga slijepih Istarske županije 22.01 1951. mnogobrojni građani, udruge sponzor i  mediji.

 Cijena kalendara iznosi 50,00 kn te se primaju narudžbe  za  pretprodaju  na :[email protected] ili na broj tel Udruge +385 97 611 400  i putem web stranice www.djecisljubavlju.hr

Ovim putem se pozivaju svi  da se uključe u hvalovrijedan projekt”Želimo vježbati vid” te da ranompredbilježbom za kupnju kalendara omoguće lakšu realizaciju pri otvaranju budućeg centra za rehabilitaciju vida sa sjedištem u Rijeci. Dobrovoljna novčana sredstva se uplaćuju na IBAN RČ HR 1423400091110338122.

 

Skip to content