Novosti


I Grad Novi Vinodolski obilježit će Međunarodni dan gastroshize

Podnožje kule Turnac ili Kvadrac bit će u subotu 30. srpnja osvjetljeno zelenom bojom. Tim činom  Novi Vinodolski pridružiti će se 32 grada i općine Hrvatske te brojnim gradovima diljem svijeta u kojima se  svake godine na taj datum  organizira osvjetljenje raznih znamenitosti zelenom bojom.

Zašto taj dan?

Kako bi se podigla svijest o gastroshizi,  stanju defekta trbušne stijenke kroz koji prolabira sadržaj iz abdomena koji gotovo uvijek uključuje crijeva a ponekad i druge organe.

The Global Gastroschisis Foundation međunarodna je neprofitna organizacija koja okuplja ljude rođene sa stanjem ,,gastroshiza”, njihove roditelje i liječnike, a djeluje od 2009. godine. Usmjeren je na moralnu podršku, informiranost, istraživanje i podizanje svijesti o dijagnozi.

Osnovala ju je Meghan Raunen 2009. godine u spomen svog sina Averyja koji je živio 4 mjeseca, a umro je 30.7.2009. To je razlog zašto je baš 30.7. odabran za dan svjesnosti o gastroshizi.

Uzrok je ovom stanju još uvijek nepoznat, a radi se o ozbiljnoj urođenoj mani. Još u trudnoći, bebama ostane otvorena trbušna stijenka kroz koju prolabira sadržaj iz abdomena. Ovo stanje gotovo uvijek uključuje crijeva, ponekad i druge organe, a nakon rođenja potrebna je najmanje jedna operacija nakon koje crijevima treba vremena kako bi profunkcionirala. Do tada se bebe hrane parenteralnim putem centralnih venskih katetera. Kod neke djece potreba za parenteralnom prehranom potraje i godinama.

Zašto zelena boja?

Tijek oporavka uključuje i parenteralno hranjenje te hranjenje putem sonde, kroz koju se nekad sadržaj želuca izvlači van. Kada je sadržaj koji se izvlači iz sonde počne biti zelen (nijansa lime green), to je znači da su se crijeva probudila, da probava radi i da je beba potencijalno spremna za normalno hranjenje. To je prvi znak da oporavak ide u dobrom smjeru. Zato je zeleno službena boja gastroshize.

U Hrvatskoj postoji pet centara koji spašavaju bebe s gastroshizom, Klinika za dječje bolesti Zagreba – Klaićeva, u tome ima najviše uspjeha te je jedina hrvatska bolnica koja osigurava kućnu parenteralnu prehranu za djecu i time omogućuje djetetetu da ode na kućno liječenje.

U dvanaest godina postojanja, kroz spomenutu fondaciju, podršku je primilo skoro 20 tisuća obitelji. Organizacija broji volontere diljem svijeta, uključujući SAD, Kanadu, Australiju, Ujedinjeno Kraljevstvo te još nekoliko europskih zemalja.

 

Skip to content