Novosti


I Novi Vinodolski obilježio Dan crvenih haljina

Dan crvenih haljina obilježen je i u Novom Vinodolskom i to u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Novi Vinodolski koji se pridružio ovoj hvalevrijednoj kampanji te toga dana, u znak podrške, nosio crveno. Riječ je o kampanji koju su pokrenuli Hrvatski liječnički zbor i Hrvatsko neurološko društvo s ciljem podizanja svjesnosti o rizicima moždanog udara kod žena, kao i upozorenja na ozbiljne posljedice zanemarivanja simptoma i potrebe promjene načina života. Simbol kampanje je crvena haljina; haljina kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života, živosti, ali i upozorenja.

– Dan crvenih haljina obilježava se prvog petka u veljači. Tim povodom je naše Gradsko društvo organiziralo druženje s volonterkama i volonterima iz Novog Vinodolskog i Vinodolske općine. Svrha je informiranje o ovom zdravstvenom problemu jer moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke. Važno je biti svjestan čimbenika rizika te poduzeti odgovarajuće mjere koje smanjuju šanse za nastanak moždanog udara – istaknula je ravnateljica GDCK-a Novi Vinodolski Vesna Đujić.

Dan crvenih haljina započeo je u Sjedinjenim Američkim Državama 2002. godine, a osmišljen je kao projekt kojim bi se podigla svijest žena o važnosti prevencije moždanog i srčanog udara. Ovaj dan karakterizira borbu žena, a djeluje i kao svojevrstan poziv ženama da brinu o vlastitom zdravlju budući da se većina moždanih udara može prevenirati zdravim načinom života, prepoznavanjem prisutnih čimbenika rizika te njihovim liječenjem.

 

 

Skip to content