Novosti


INTENZIVNO SE IZVODE RADOVI NA IZGRADNJI SANITARNE KANALIZACIJE U NASELJU POD SVETI MIKULJ

kanalizacija novi 002

U novljanskom naselju Pod Sveti Mikulj intenzivno se izvode radovi na sanitanoj kanalizaciji, čija je vrijednost 5,5 milijuna kuna, s PDV-om. Polaže se 2,5 kilometra kanalizacijske mreže i kilometar vodoopskrbne mreže. Naselje Pod Sveti Mikulj nalazi se između Jadranske magistrale i Obale Petra Krešimira IV, tzv. Bribirske obale. Radovi bi trebali biti završeni do kraja godine, uz pauzu tijekom turističke sezone.

kanalizacija novi 004

Ovim zahvatom bit će obuhvaćeno 160 stmabenih objekata koji će se priključiti na sustav kanalizacije. Osim toga, izgradnjom kanalizacijskog sustava  podiže se kvaliteta mora, o čemu ovisi turizam – kazao je Igor Uremović, direktor KTD Vodovoda Žrnovnica.

Gradilište su posjetili gradonačelnik Velimir Piškulić, predsjednik Gradskog vijeća Neven Pavelić, direktor KTD Vodovoda Žrnovnica Igor Uremović, direktor razvoja i investicija KTD Vodovoda Žrnovnica Mladen Peričić, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i prostorno planiranje Domagoj Kalanj i Fehim Hyseni iz Izgradnje d.o.o., koja izvodi radove na sustavu kanalizacije u naselju Pod Sveti Mikulj. Projekt se financira europskim sredstvima namijenjenim investicijskim projektima.

Vodovod Žrnovnica se prijavio na javni poziv Ministarstva poljoprivrede u svibnju prošle godine za sredstva za investicije usmjerene zaštiti okoliša. Partner u projektu je Grad Novi Vinodolski.

Igor Uremović ističe kako je radovima na terenu prethodila obimna i temeljita priprema, budući da je apliciranje na europske projekte zahtjevano i traži veliki angažman. Projekt je prošao kroz povećalo Hrvatskih voda i dobio suglasnost Ministarstva poljoprivrede, koje ga sufinancira europskim sredstvima s 85 posto, a ostalo sufinanciraju Grad Novi Vinodolski, KTD Vodovod Žrnovnica i Hrvatske vode. Evaluacija projekta ovisi o fizibilnosti projekta, što znači da taj sustav ima ekonomsku opravdanost i povrat kroz eksploataciju, odnosno da je samoodrživ, a bitna je komponenta i da zadovolji ekološku kvalitetu zaštite mora i okoliša. 

kanalizacija novi 005

– Plan je odraditi što više posla do sezone, a što ne stignemo, nastavit ćemo na jesen. Tempo će ovisiti o vremenu koje nas nije najbolje poslužilo u veljači. Ni u kom slučaju nećemo poremetiti normalno odvijanje turističke sezone. Maksimalno ćemo raditi do 1. lipnja. Obavijestili smo sve vlasnike objekata o radovima, a dodatno ćemo uz uplatnice slati i obavijesti o radovima – kazao je dalje direktor Uremović, dodajući da je prvi red kuća uz more na Bribirskoj obali spojen u priješanjem projektu pa neće biti kopanja po šetnici. Kopat će se i na Jadranskoj magistrali u dužini od 350 metara, budući da prvi red kuća iznad magistrale nije spojen na kanalizaciju u prijašenjem projektu, kada je izvođena kanalizacija u naselju Kalvariji. Radovi će se izvoditi u svim ulicama ispod Jadranske magistrale, a najviše posla je u Ulici Frana Mažuranića i Ulici Pod Sveti Mikulj, gdje će posao napredovati zahvaljujući mehanizaciji, no više problema bit će u manjim ulicama, u koje će se ulaziti malim bagerima – naveo je Igor Uremović. 

DSC 0315

Skip to content