Novosti


IVAN BALAŽEVIĆ IZLAŽE U GRADSKOJ GALERIJI TURNAC

izlozba

 

U sklopu ovogodišnjeg izložbenog ciklusa Gradske galerije Turnac Novi Vinodolski, otvorena je izložba akademskog slikara Ivana Balaževića iz Novog Vinodolskog. Brojnim ljubiteljima likovne umjetnosti autora je kratko predstavila Đurđica Krišković, ravnateljica Narodnog muzeja i galerije Novi Vinodolski, o izloženim slikama govorio je sam autor. Gradonačelnik Novog Vinodolskog, Oleg Butković, otvorio je izložbu. Tom prigodom rekao je kako su Balažević i njegove slike postali jedan od prepoznatljivih simbola Novog Vinodolskog.

Ivan Balažević, govoreći o izložbi rekao je kako se godinama sprema napraviti cijelu izložbu o Pozi, o Pozerima. U katalogu izložbe zapisao je: – Slikanje ili crtanje modela koji pozira je čudesan čin. Lijepa žena je odlučila biti slikana, odlučila je vjerovati umjetniku. Poziranje za akt je trenutak izvan vremena i prostora. Dok to radim imam u glavi velike majstore akta, Degasa, Modiglianija, Picassoa, Pascina, Klimta, Renoira…kako su oni u tom svetom času pristupali platnu ili papiru i, što je još važnije – onoj koja pozira. To je čin iskrenog i otvorenog nastupa vlastitim tijelom, vlastitom ljepotom i – osobnošću! To potziranje ima u sebi svetost prarituala koji ima biti na kraju trajna zabilješka u slikarskom materijalu… Poziranje je punina a poza je praznina.

Ivan Balažević rodio se u Tavankutu kod Subotice u Bačkoj (Vojvodina). Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagao je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Mnogo puta je nagrađivan. Samostalni je umjetnik od 1985. godine. Član je HDLUR-a, HZSU-a i ULUPUH-a.  

Skip to content