Novosti


IZ KOHEZIJSKOG FONDA 7,2 MILIJUNA KUNA ZA SANACIJU I ZATVARANJE ODLAGALIŠTA NEOPASNOG OTPADA DUPLJA

U ponedjeljak, 29. srpnja 2019. godine ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić potpisao je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt ‘Sanacija i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada „Duplja“’.

Uz gradonačelnika Velimira Piškulića, potpisivanju Ugovora nazočili su direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš, te državni tajnik Mile Horvat. U pripremi projekta značajnu ulogu imao je i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a u provedbi projekta nosit će ulogu Posredničkog tijela razine 2.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 8.518.452,00 kn, a iznos odobrenih EU sredstava iz Kohezijskog fonda je 7.240.684,20 kn, odnosno 85%. Iz nacionalne komponente očekuje se dodatnih 10%, odnosno 851.845,20 kn bespovratnih sredstava.

Provođenjem projekta ‘Sanacija i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada „Duplja“’ odlagalište će se sanirati sukladno važećim zakonskim odredbama i najboljim praksama, također vizualno će doći do promjena u prostoru – otpad će se prekriti brtvenim slojem i ozeleniti, a spriječit će se negativan utjecaj na okoliš i ljudsko zdravlje. Projekt će rezultirati regeneracijom ukupno 1,59 ha zemljišta.

Otpad se na odlagalištu „Duplja“ počeo odlagati još 1969. godine. Zbrinjavao se miješani komunalni otpad sakupljen s područja Grada Novog Vinodolskog, Vinodolske općine i  Grada Crikvenice. Prva sanacija odlagališta započeta je 2005. godine, a otpad se u kolovozu 2017. godine počeo odvoziti u ŽCGO Marišćina. Realizacija završne sanacije i zatvaranje planira se u  prvoj polovici 2020. godine.

S obzirom da će se rehabilitacijom onečišćenog područja postići višestruka korist, osobito po zdravlje ljudi, provedba ovog projekta prioritet je Grada Novog Vinodolskog.

Skip to content