Novosti


KAMO S OTPADNIM TEKSTILOM?

Građani koji žele pravilno zbrinuti svoju staru i neupotrebljivu odjeću i obuću, te ostali otpadni tekstil mogu to učiniti njezinim odlaganjem u nove spremnike koje je Komunalno trgovačko društvo Ivanj d.o.o. u suradnji s tvrtkom Z.I.T.O. d.o.o. Sveti Križ Začretje postavilo na 6 lokacija na području Grada Novog Vinodolskog te koje iste održava i prazni.

Spomenute lokacije su u Novom Vinodolskom – Ledenička ulica, lokacija iza zelene tržnice i Vatrogasna ulica– kod Vatrogasnog doma, Povilama – magistrala, Klenovici – križanje Velebitske i Stjepana Radića, Ledenicama – kod pošte i Donjem Zagonu – kod autobusne stanice.

U spremnike za sakupljanje tekstila možete besplatno odložiti čistu i suhu odjeću i uparenu obuću, plahte, ručnike, deke, dječje igračke, remene, marame, šalove, kape, torbe tako da povučete ručku, u ladicu odložite vreću s odjećom te zatvorite ladicu vraćanjem ručke u početni položaj.

Tekstil čini 2-4% ukupnog otpada, a odvojenim sakupljanjem, odnosno recikliranjem doprinosi se zaštiti okoliša i očuvanju vrijednih prirodnih resursa. Recikliranjem korištene odjeće, obuće i ostalih tekstilnih proizvoda, ne zagađuje se okolina i osigurava se izvor sirovina za proizvodnju novih proizvoda.

Skupljanje, sortiranje i uporaba tekstila ima brojne pozitivne učinke, a 90% tekstilnog otpada može biti ponovno korišteno, uporabljeno i reciklirano.

Molimo građane da se pridržavaju uputa koje su istaknute na kontejnerima i u njih ne odlažu mješoviti otpad nego samo stvari za koje je spremnik namijenjen.

Skip to content