Novosti


Klapa Vinčace pobjednik KIK Festivala u BuzetuMuška klapa Vinčace nastavlja sa ostvarivanjem izvanrednih rezultata. Svojom klapskom pjesmom pobijedili su na 20. Festivalu klapa Istre i Kvarnera „Pivajući sva smo blaga stekli“, koji se održao u subotu u Narodnom domu u Buzetu.

Vrijedi istaknuti da je ovo ukupno peta pobjeda na buzetskom Festivalu za klapu Vinčace, koja je ujedno i osvajač posljednja dva Festivala dalmatinskih klapa u Omišu.

Drugu festivalsku nagradu žiri je dodijelio muškoj klapi Pinguentum iz Buzeta kojoj je pripala i Buzećanka – nagrada publike. Na treće mjesto zasjela je klapa Lungomare iz Umaga, dok je Brkicu – nagradu za najbolju izvedbu pjesme s elementima istarsko-primorskog glazbenog izričaja, osvojila riječka klapa Flumen.

U kategoriji ženskih klapa, prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog povjerenstva nadmoćno su osvojile pulske Teranke. Drugo mjesto pripalo je ženskoj klapi Kastav, a treće ženskoj klapi Bona Forma iz Krka koja je osvojila i Brkicu – nagradu za najbolju izvedbu pjesme s elementima istarsko-primorskog glazbenog izričaja.

Sve nagrađene klape osvojile su umjetničku keramiku autorice Maje Štrk Snoj.

Na jedinom klapskom natjecanju na području Istarske i Primorsko-goranske županije, ove je godine iznimno, umjesto dvije održana jedna natjecateljska večer, tako je jubilarno izdanje okupilo petnaest klapa – deset muških i pet ženskih u natjecateljskom dijelu programa, koji se odvijao pod budnim okom članova stručnog ocjenjivačkog suda Jure Šabana Stanića iz Omiša, Mirne Marić iz Rijeke i Ante Radosa iz Zadra.

Uz klapu Vinčace natjecale su se i klape: muška klapa Trabakul Kostrena, muška klapa Skalin Matulji, ženska klapa Bona forma Krk, muška klapa Tić Tribalj, muška klapa Krijanca Rab, ženska klapa Castrum Vallis Bale, muška klapa Pinguentum Buzet, ženska klapa Vidulice Rijeka, muška klapa Flumen Rijeka, ženska klapa Teranke Pula, muška klapa Bukaleta Pazin, ženska klapa Kastav, muška klapa Lungomare i muška klapa Kastav. Gošća festivala bila je ženska klapa Luka iz Rijeke.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture, istarski župan Valter Flego i Grad Buzet.

Skip to content