Novosti


KOLEGIJ GRADONAČELNIKA OLEGA BUTKOVIĆA

Gradonačelnik Novog Vinodolskog Oleg Butković na redovnom kolegiju zahvalio je svim sudionicima na uspješno odrađenoj turističkoj sezoni, posebno komunalnim društvima Ivanj i Vodovod Žrnovnica, Turističkoj zajednici, Centru za kulturu i Gradu Novom Vinodolskom. – Sveukupan dojam je odličan, ni u jednom segmentu nismo zakazali. Sezona je bila uspješna i s povećanjem broja noćenja. Novi Vinodolski je grad u kojem je bilo ugodno boraviti, s puno ljetnih događanja, a jedini nedostatak bio je što ovog ljeta nije bilo specijalnog vozila z uklanjanje nepropisno parkiranih automobila „pauka“. Iako je bilo sušno razdoblje, tijekom ljeta nije bilo problema s opskrbom vode. Osim toga, Novi Vinodolski je prvi u akciji Plavi cvijet na Kvarneru, a ušao je među pet prvih na razini države, u kategoriji do deset tisuća stanovnika. To je veliki uspjeh, jer se svrstao u red s Rabom, Hvarom, Krkom i Pagom. Konačni rezultati za Plavi cvijet na razni država znat će se uoči  Dana turizma Hrvatske – naglasio je gradonačelnik Oleg Butković.

ob1

 

kol1

Govoreći o infrastrukturnim projektima, kazao je kako će s GP Krk biti potpisan ugovor o cjelokupnoj sanaciji i rekonstrukciji Ulice Antona Mažuranića u Novom Vinodolskom. Vrijednost radova je 2,2 milijuna kuna, a radovi kreću čim se potpiše ugovor za nekoliko dana. Osim uređenja kolnika, u toj ulici izvest će se kompletna rekonstrukcija infrastrukture u dužini od600 metara.

Grad je s Hrvatskim vodama dogovorio sufinanciranje od 90 posto izvođenja radova na kanalizaciji ulica Nove Krase i dijela Vatrogasne. Radovi se cijene na 600 tisuća kuna, a Grad Novi Vinodolski u sufinanciranju sudjeluje s deset posto. Za kanalizaciju na Prisiki je izdana lokacijska dozvola, a izdavanje građevinske dozvole očekuje se za mjesec, dva, čime bi praktički kanalizacija u čitavom Novom Vinodolskom bila riješena.

U sklopu programa održavanja nerazvrstanih cesta na razini Grada u Povilama će biti asfaltirana Ulica Nikole Butkovića, a u Bateru cesta prema selu Smolčićima u dužini od700 metara. Sve to je dogovoreno sa stanovnicima tih mjesta i ulica – dodao je gradonačelnik.

Oleg Butković na kolegiju je najavio i skoro uređenje dijela Jadranske magistrale od Novog Vinodolskog do Kozice u dužini od12,5 kilometara, a vrijednost radova je 55 milijuna kuna. Taj dio magistrale u vrlo lošem je stanju. radove će financirati Hrvatske ceste, a Grad sudjeluje u sufinanciranju za javnu rasvjetu. Radovi bi trebali započeti u listopadu.

ulam1

Među značajnije projekte, gradonačelnik je svrstao i novu izmjeru i uvođenje GIS sustava na području čitavog Grada. Cijelo područje Grada će biti snimljeno za potrebe GIS-a, čime će se dobiti nove izmjere objekata, kanalizacije, javne rasvjete, zelenih površina, odnosno svi podaci će biti na jednom mjestu. Snimanje počinje uskoro s naseljem Kalvarija, a početkom iduće godine snimat će se čitavo naselje Novi Vinodolski i sva okolna mjesta, kako bi svi podaci bili dostupni na jednom mjestu. – To će nam, na kraju, povećati i prihode – kazao je Oleg Butković.

Po uzoru na druge gradove u Hrvatskoj i Grad Novi Vinodolski ići će na otpis dugova građanima gdje to bude moguće. Takav propis donijet je na razini države, a primjenjuje se od 7. rujna. Riječ je o otpisu duga za zakup javnih površina i poslovnih prostora, dok naplata dugovanja od komunalnog doprinosa, komunalne naknade i spomeničke rente ostaju i dalje u obvezi plaćanja građana dužnika.

Vezano za naplatu dugovanja od Hotela Novi d.o.o. koji Gradu duguju 3,2 milijuna kuna, od čega je 14. rujna uplaćeno milijun kuna u gradski proračun, gradonačelnik Butković je kazao da je danas (17. rujna) zakazano ispitno ročište o gospodarsko – financijskom stanju Hotela Novi d.o.o. koji Gradu duguju još 2,2 milijuna kuna. – Inzistirat ćemo na naplati cjelokupnog duga – kategoričan je gradonačelnik.

Govoreći o negativnim medijskim napisima Oleg Butković je rekao: – Posljednjih mjesec dana bio sam izložen medijskom reketu, zbog čega sam protiv nekih novinara digao tužbe. Neću pristajati na medijske rekete, ali problem se neće riješiti, jer onaj tko je dužan Gradu mora platiti dugove, a nakon toga se može razgovarati o razvoju. Nažalost, danas to u Hrvatskoj funkcionira, da deset, petnaest dana prije ročišta izađe nešto u novinama ili nekom portalu, no na taj način problem se neće riješiti.

Realiziramo zacrtane projekte i programe, a i punjenje proračuna je u redu, dodao je Butković. U tijeku je prikupljanje primjedbi za izmjene prostornog plana Primorsko – goranske županije.

Gradonačelnik je informirao kolegij i o početku gradnje novljanske marine, rekao  je da je izdano sedam građevinskih dozvola, a osma za izgradnju primarnog lukobrana bit će izdana nakon što se dobije suglasnost Županijske skupštine Primorsko – goranske  županije, a konačnu suglasnost daje Vlada RH.

Grad Novi Vinodolski uključit će se u sufinanciranje pokaznih karata za učenike srednjih škola s 15 posto. Time bi se rasteretili roditelji od plaćanja toga dijela karte, koju, inače, država sufinancira u 85 postotnom iznosu, Autotrans s 10 posto, a Grad će s 15 posto. U tijeku je prikupljanje podataka o broju učenika te o broju studenata koji će koristiti pokazne karte do svojih škola ili fakulteta.

Skip to content