Novosti


KOLOM ZA BANA NOVLJANI ISKAZALI DUBOKO POŠTOVANJE IVANU MAŽURANIĆU NA NJEGOVU 200 -TU GODIŠNJICU ROĐENJA

 kolo1

Kolom za bana Novljani su na rođendan velikog hrvatskog pjesnika, jezikoslovca, političara i bana pučanina Ivana Mažuranića na najsvečaniji način iskazali duboko poštovanje banu, koji je rođen u Novom Vinodolskom 11. kolovoza 1814. godine.

kolo3

U kolu, što je igrano na Frankopanskom trgu u središtu Novog, sudjelovalo je više od stotinu sudionika u novljanskim narodnim nošnjama, koji su brojnim gostima i turistima pokazali bogatu narodnu kulturnu baštinu, koja se s puno ljubavi i poštovanja njeguje od davnina. Pivači junačkih narodnih pjesama u kolu davali su takt svima koji su igrali Novljansko kolo.

kolo5

Mesopustari su pozdravili skup svojom gromoglasnom glazbom. O Ivanu Mažuraniću nadahnuto je govorila prof. Barbara Kalanj, Butković, pročitavši nekoliko intimnih dirljivih pisama koje je Ivan uputio svojemu bratu Antunu Mažuraniću, što je široj javnosti bilo nepoznato. prof. Antonija Mažuranić govorila je o Mažuranićevu političkom djelovanju, dok je MIljenko Žanić, predsjednik Katedre čakavskog sabora Novljansko kolo pročitao žitak posvećen Mažuraniću.

kolo6

Na prozoru kaštela sve je to promatrao ban Mažuranić kojega je utjelovio Marinko Rubčić, koji je održao i Mažuranićev slavni govor u Hrvatskom saboru, kojim se Mažuranić oprostio od političkog djelovanja. Učanica Lucija Svetić pjevala je pjesmu Novljanski običaj i narodna nošnja.

kolo7

U jutarnjim satima položeno je cvijeće ispred kuće Mažuranića i biste Ivana mažuranića u Parku kojoje nosi njegovo ime. Djeca iz dječjih domova iz Karlovca, Lovrana, Selca i Novog Vinodolskog oslikavala su zidove u vrtu kuće Mažuranića, kojim su dali svoje viđenje Mažuranićeve godišnjice rođenja.  Učenici Osnovne škole Ivana Mažuranića prije završetka školske godine obilježili su nizom aktivnosti rođenje slavnoga bana. U atriju Srićine kuće 28. kolovoza bit će predstavljena slikovnica učenika te škole Naš ban Ivan Mažuranić.

kolo2

Čitava 2014. godina u Novom Vinodolskom u znaku je Ivana Mažuranića. Znanstveni skup održat će se u zimskim mjesecima.

U bogatom programu sudjelovali su Grad Novi Vinodolski, Centar za kulturu, katedra čakavskog sabora Novljansko kolo, narodna čitaonica i knjižnica, Narodni muzej i galerija i KUD Ilija Dorčić.

kolo8

 

Skip to content