Novosti


KORONAVIRUS: UPUTE ZA KORIŠTENJE DJEČJIH IGRALIŠTA, ODRŽAVANJA VJENČANJA I POGREBA

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske dana 4. svibnja 2020. donio je izmjene i dopune sljedećih  Odluka:

  1. Odluke o korištenju dječjih igrališta i otvorenih sportskih igrališta te načinu bavljenja rekreativnim sportom na otvorenom,
  2. Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o načinu održavanja pogreba i posljednjih ispraćaja
  3. Odluke o izmjenama i dopuni Odluke o mjerama prilikom sklapanja braka i životnog partnerstva (tekst navedenih Odluka možete pročitati na sljedećoj poveznici: https://www.koronavirus.hr/najnovije/34).

U skladu s ovim Odlukama, korištenje  dječjih igrališta, otvorenih sportska igrališta te drugih sportskih sadržaja na otvorenom, održavanje vjenčanja i pogreba moguće je samo uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera te posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Dječja igrališta i rekreacijski prostori na otvorenome stavljaju se u funkciju uz održavanje fizičke distance među osobama od 1,5 metra. Zbog sprječavanja širenja infekcije broj osoba na vjenčanju ovisi o mogućnosti održavanja razmaka od 1,5 metra među sudionicima. Pri tome pratitelj djeteta i dijete ne moraju održavati fizičku distancu. Za vrijeme boravka na dječjim igralištima te tijekom bavljenja rekreativnim sportom na otvorenom preporuča se češće dezinficirati ruke te izbjegavati dodirivanje lica nečistim rukama.

Vjenčanja se održavaju isključivo u krugu obitelji, svjedoka, predstavnika službene osobe te predstavnika vjerske zajednice. Niti jedan sudionik ne smije imati povišenu tjelesnu temperaturu niti imati simptome akutne respiratorne infekcije.  Potrebno je održavati fizičku distancu među osobama od 1,5 metra u prostoru gdje se odvija službeni dio ceremonije vjenčanja. Održavanje fizičkog razmaka posebno je važno radi zaštite zdravlja osoba koje pripadaju osjetljivim skupinama. Preporuča se nošenje maski za lice u zatvorenom prostoru.

Pogreb, posljednji ispraćaj i polaganje urne održava se isključivo u krugu obitelji i predstavnika vjerske zajednice. Ograničen je broj ožalošćenih koji prisustvuju pogrebu, posljednjem ispraćaju i polaganju urne na način da se može održavati propisani razmak od najmanje 1,5 metra između pojedinaca. Dopušta se organiziranje glazbenih usluga i usluga dostave cvijeća i svijeća. Obavijest o smrti (osmrtnica) ne smije sadržavati podatke o mjestu i vremenu održavanja pogreba, posljednjeg ispraćaja i polaganju urne. Posljednji ispraćaj hrvatskih branitelja održavaju se uz odavanje vojnih počasti uz pridržavanje ovdje navedenih mjera. Pogrebu, posljednjem ispraćaju, polaganju urni ne smiju prisustvovati osobe sa povišenom tjelesnom temperaturom i simptomima akutne respiratorne infekcije.

Potrebno je pridržavati se svih općih higijenskih mjera i držanja razmaka.

Skip to content