Novosti


Korzo jednosmjeran od 19.lipnja

Prema odluci o uređenju prometa na području Grada Novog Vinodolskog i zaključka Poglavarstva iz svibnja ove godine, Korzom hrvatskih branitelja od kružnog toka do križanja s Ulicom Lokvica uvodi se jednosmjerni promet od nedjelje, 19. lipnja, do nedjelje, 4. rujna. Riječ je o tzv. ljetnoj regulaciji prometa središtem Novog Vinodolskog.

Poslijeratno razdoblje

Nova školska godina u oslobođenoj zemlji počela je na vrijeme, ali po starom sistemu školovanja. Osnovna škola dobila je naziv četverorazredna osnovna škola tako da su u ovoj školskoj godini uz male izmjene radile dvije škole, Četverorazredna i Niža gimnazija. Odlukom Ministarstva 1946. godine spojene su u jedinstvenu osnovnu školu pod nazivom Sedmogodišnja škola u Novom. Šk.godine 1952/53. te su škole prerasle u osmogodišnje. U to vrijeme u Novom je radila osmogodišnja škola “A” tipa, a u Bribiru, Brezama i Bateru, Ledenicma, Gornjim i Donjim Krmpotama i Klenovici “B” tipa. Razlikovale su se u programau, te je škola “A” tipa imala širi program.

Godine 1959. donesen je u SR Hrvatskoj novi Zakon o osnovnoj školi koji je donio obavezno školovanje djece od 7. do 15. godine života, te je iz njega proizašla obaveza na temelju koje je 27. lipnja 1959. godine donijeta Odluka o osnivanju Centralne osnovne škole u Novom Vinodolskom. 1960. godine ta je škola dobila ime Osnovna škola “Ivan Mažuranić”.

Skip to content