Novosti


KUD “ILIJA DORČIĆ” SUDJELOVAO U 8. VEČERIMA FOLKLORA I STARIH OBIČAJA “PISME MOJE U ŠKATULI STOJE” U DONJIM RAŠTANIMA

Članovi Izvornog folklora Kulturno – umjetničkog društva “Ilija Dorčić” iz Novog Vinodolskog sudjelovali su na 8. večerima folklora i starih običaja “Pisme moje u škatuli stoje” u Donjim Raštanima. Novljanski KUD predstavio je djelić sačuvanog izvornog folklora Novog Vinodolskog – sopnju sopila, zbornu pjesmu i duet te svatovsku pjesmu koja se pjeva mladenki uoči vjenčanja. Predstavili su tanac uz sopile – špic polku i novljansko kolo uz pjevanje ćurunbela  bugarštica.

kudid2

Ispred crkve Sv. Ivan Glavosjek

 

Za najbolju plesnu izvedbu KUD-u Ilija Dorčić” dodijeljena je nagrada i priznanje.

kudid4

U Donjim Raštanima sudjelovalo je deset kulturno – umjetničkih društava koja njeguju izvorni folklor svoga kraja i to: KUD “Sveti Ivan Glavosjek” iz Donjih Raštana, KUD “Dusina” iz Dusine, KUD “Debeljak” iz Debeljaka, KUU “Nove” iz Runovića, KUD “Luzerica” Pridraga, KUD “Lika” iz Ličkog Osika, KUD Podbablja iz Podbablja, KUD Zvona Zagore iz Mirilović Zagore, KUD Ivan Goran Kovačić iz Zagreba i KUD “Ilija Dorčić” iz Novog Vinodolskog.

kudid1

 

Novljani su za vrijeme boravka u Donjim Raštanima posjetili Zadar i uputili pozdrav Suncu i Nin.  

Kulturno – umjetničko društvo “Ilija Dorčić” iz Novog Vinodolskog osnovano je 1951. godine, nasljeđujući ranija kulturna društva. Danas u KUD-u djeluju sekcije Izvorni folklor i Pučki pivači. Kontinuitet od osnivanja do danas ima izvorni folklor. Ta sekcija je osnovana i postoji kako bi sačuvala neprocjenjivo bogatstvo nepokretne kulturne baštine, koja se do današnjih dana, prkoseći vremenu i modernizaciji, uspjela sačuvati u Novom Vinodolskom. Na svojim nastupima izvode i prikazuju izvornu novljansku narodnu pjesmu, sopnju sopil i tanac uz sopile, novljansko narodno kolo u kojem parovi muškaraca pjevaju junačke narodne pjesme, narodne pjesme koje pjevaju muški i ženski dueti, zborne narodne pjesme i prelijepu novljansku narodnu nošnju.

kudid3

Izvorni folklor se prikazuje tijekom mesopusnih običaja zimi te nastupima na svim važnim događanjima u gradu (promocije, obilježavanja Dana Grada…), nastupima za turiste i posjetitelje grada, ali i sudjelovanjem na brojnim smotrama folklora u zemlji i inozemstvu – Zagreb, Vinkovci, Nova Gradiška, Metković, Piškorevci, Štitari, Poreč, Novska, Sveta Klara… Mađarska, Slovenija, Crna Gora.

Predsjednica KUD-a “Ilija Dorčić” Đurđica Krišković poziva zainteresirane nove članove koji se mogu prijaviti u prostorijama KUD-a svakog pondjeljka u 20 sati.

 

Skip to content