Novosti


LAG VINODOL ORGANIZIRA IZOBRAZBU O SIGURNOM RUKOVANJU PESTICIDIMA I PRAVILNOJ PRIMJENI PESTICIDA

Do 26. studenoga 2015. g. svi profesionalni korisnici, savjetnici i distributeri sredstava za zaštitu bilja, propisno Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 14/14) bit će dužni imati položenu Izobrazbu o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida.

LAG „Vinodol“ će za stanovnike s područja LAG-a organizirati izobrazbu te moli sve OPG-ove i druge poljoprivrednike, tvrtke koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom (d.d., d.o.o. i zadruge), pravne i fizičke osobe koje održavaju javne površine (komunalne tvrtke) te distributere i savjetnike; da se jave u LAG (kontakt broj 091/63 66 441) i predbilježe za izobrazbu.

Termin izobrazbe dogovorit će se naknadno, kada se skupi grupa od 40 ljudi.
pesticidi1

Cilj propisane izobrazbe je da svi koji koriste ili će koristiti sredstva za zaštitu bilja koja su namjenjena profesionalnim korisnicima, u potpunosti postanu svjesni mogućih opasnosti za zdravlje ljudi, životinja i za okoliš  te da se što je više moguće upoznaju s primjerenim mjerama za smanjenje rizika od uporabe sredstava za zaštitu bilja za zdravlje ljudi, životinja i okoliša.

IZOBRAZBA PROFESIONALNIH KORISNIKA, DISTRIBUTERA I SAVJETNIKA

Svi profesionalni korisnici, distributeri i savjetnici (obveznici izobrazbe) moraju imati primjerenu izobrazbu koja se sastoji od osnovnog modula i dopunskog modula izobrazbe za stjecanje i obnavljanje odgovarajućih znanja o sigurnom rukovanju s pesticidima i pravilnoj primjeni pesticida.

Obveznici izobrazbe dužni su položiti ispit kojim potvrđuju da posjeduju razinu znanja za sigurno rukovanje i pravilnu primjenu pesticida, obavljanje poslova distribucije i prodaje pesticida te davanja savjeta u prodaji pesticida te savjeta za primjenu pesticida u proizvodnji hrane i zaštite bilja, biljnih proizvoda i objekata od štetnih organizama.

pesticidi2

 

Skip to content