Novosti


Ljetna škola ljudskih prava, 1.-6. rujna 2008.

Ljetna škola ljudskih prava u Novom Vinodolskom, u gradu u kojem je donesen jedan od najvažnijih kulturnih spomenika hrvatskog naroda i ujedno jedan od važnih srednjovjekovnih dokumenata, Vinodolski zakon(1288.), organizirana je prvi puta 2007. godine. Namjenjena je studentima sa hrvatskih pravnih fakulteta u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu, kao i Pravnog fakulteta u Mostaru – kako bi izučavali razne vidove zaštite ljudskih prava u Europi, napose Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda (1950.), čija je ugovorna stranka i Hrvatska, od 1997. Predavači su domaći i inozemni sveučilišni nastavnici te suci najviših sudskih tijela Republike Hrvatske i visoki državni dužnosnici.

Na godišnjoj Skupštini NK «Vinodol» 26.04.1975. izabran je upravni odbor Kluba sa predsjednikom Gajom Petrovićem i tajnikom Miloradom Kalanjem.

Klub je počeo sa takmičenjima u prvoj polovici 1975. godine, odigranom prvom prijateljskom utakmicom sa košarkaškim klubom iz Kraljevice u Kraljevici. Prvu prvenstvenu utakmicu klub je odigrao u Fužinama 20.04.1975. godine. Igralo se u gostima jer Novi nije imao košarkaško igralište. Potreba za sportskim terenom inicirala je gradnju košarkaškog igrališta koncem srpnja mjeseca 1975. godine. U šestom kolu u Rijeci protiv momčadi «Velebita» uslijedila je prva pobjeda. Volja i rad, prvenstveno košarkaša, rezultirala je osvojenim trećim mjestom u Primorsko-goranskoj regiji 1977. godine i uključenje juniorske ekipe u zimsko općinsko prvenstvo Rijeke.

1980. godine završena je izgradnja dvorane i Klub počinje sa svojim radom u prostorima dvorane, a 1981.godine, nakon nekoliko godina osrednjih rezultata, Klub osvaja prvo mjesto u Primorsko-goransko-ličkoj regiji, a na kvalifikacijama za ulazak u hrvatsku ligu-zapad prvo mjesto i ulazi u viši rang natjecanja. U osmom mjesecu 1984. godine organizira i prvi međunarodni trofej Donsa ekipama iz Hrvatske Njemačke i SAD-a. 1985. godine Klub ima tri ekipe, seniorsku sa 16 igrača, juniorsku sa 15 igrača i pionirsku sa dvadesetak igrača. 1988. godine u Kraljevici pobjedom nad KK «Belišće» plasirali su se u zajedničku hrvatsku ligu, ali zbog velikih financijskih troškova koja je ova liga inicirala odustali su od daljih kvalifikacijskih utakmica i zadržali se u hrvatskoj ligi -Zapad.Klub je financiran organiziranjem tombola, novljanskih noći i slično, te uz pomoć tadašnjih radnih organizacija iz Novog.

Velika uloga kluba je u odgoju mladeži, promicanju imena Novog Vinodolskog i van granica ondašnje države, te angažiranje na izgradnji sportskih terena i pratećih objekata. Ratna zbivanja koja su odvela većinu košarkaša na ratište, te sve teža ekonomska situacija, uvjetovala su daje Klub 1991-92. godine prestao sa svojim daljim takmičenjima i zamro sa aktivnostima.

Današnja mladež, ljubitelji košarke našli su se u situaciji da ne mogu trenirati u svom Novom, nego moraju svoj sportski duh ostavljati na parketima crikveničke dvorane. Upravo u želji da našim novim naraštajima za rast i razvoj u sportskom okruženju, pomognuti punim razumijevanjem starih košarkaša, ravnatelja naše škole i Poglavarstvom Grada, pokrenula se ova inicijativa za ponovnim osnivanjem košarkaškog kluba «Vinodol», koja će nastojati ukazano povjerenje opravdati.

Skip to content