Novosti


Manifestacija “Ružica Vinodola” 2005.

Ovogodišnje natjecanje za naslov «Ružice Vinodola» započelo je u subotu, 13. kolovoza 2005. u Bribiru, predstavljanjem 12 djevojaka među kojima se bira najljepša, najspretnija i najmarljivija. Za tu titulu natjecale su se Sandra Vlastelić (Bribir), Vlatka Dražić (Bribir), Vesna Bako (Novi Vinodolski), Milica Cvijetković (Novi Vinodolski), Iva Mavar (Kastav), Sandra Srdoč (Kastav), Andrea Grgurina (Kastav), Nina Petričić (Dobreć), Martina Korić (Dobreć), Hani Mohorovičić (Jurdani), Barbara Vukelić (Crikvenica) i Matea Leka (Senj).

Ledenička sela

Naselja bivše Ledeničke općine su novijeg datuma. Nastala su doseljavanjem brojnih obitelji u ove krajeve u toku XVII st., kada su iz Like bježali pred Turcima. To je bilo područje Vojne krajine gdje su porodice dobivale zemlju, da bi istovremeno njihovi članovi postali vojnici u borbi protiv Turaka. Bile su to porodice: Mataije, Frkovići, Bunete, Komadine, Butkovići, Uremovići, Stilini, Smolčići, Pemperi, Draginići i dr. Najveće se naselje nalazi u ledeničkom polju gdje je i Župna crkva BDM od Karmela, sagrađena 1827. godine.

Škola je u Ledenicama, u selu Polje otvorena 1869. godine u zgradi vojne komande za vrijeme Vojne krajine. Kada je 1874.godine sagrađena nova cesta zapadno od Derašnice ti su krajevi izgubili svoj raniji gospodarski značaj koji su im dali njihovi raniji gospodari Frankopani. Ledeničani se od davnine bave kirijašenjem i drugim šumskim poslovima. Pored toga su obrađivali zemlju, te timarili ponešto krupne i sitne stoke. Vremenom dolazi do opadanja stanovništva i postepenog iseljavanja radi nemogućnosti zaposlenja u mjestu.

Iz knjige “Dvjesta godina Osnovne škole Novi Vinodolski”, Novi, 1986.

Skip to content