Novosti


Mesopusna nostalgija nadmašila očekivanja

Već je svojim premijernim izdanjem Mesopusna nostalgija, nova manifestacija u Novom Vinodolskom, nadmašila očekivanja i ponudila odlična dva dana u kojima su uživali gosti i domaći. Podsjetimo, organizator Turistička zajednica Grada Novi Vinodolski je uz podršku suorganizatora Grada Novog Vinodolskog, Katedre čakavskog sabora Novljansko kolo, KUD-a Ilija Dorčić, Centra za kulturu, Vespa kluba Novi Vinodolski, Oltimer klub Rijeka, KTD-a Ivanj, te uz potporu TZ Kvarnera i HTZ-a, ponudila novi projekt koji se pokazao punim pogotkom.

Sve je započelo u petak tradicijskim dijelom manifestacije u čijem su prvom dijelu brojnim turistima i posjetiteljima domaćini prikazali novljanske običaje, nematerijalno kulturno dobro zaštićeno od strane Republike Hrvatske 2011. godine. U prikazu dijela običaja, točnije običaja mesopusnog utorka, održala se povorka u kojoj su Korzom hrvatskih branitelja prošetale sve generacije obučene u predivne novljanske nošnje, mesopustari koji su prošli krug oko grada, nakon čega se sudilo Mesopustu – čitao se Žitak na Trgu Vinodolskog zakona te igralo novljansko kolo uz pivače kola. Cilj je bio posjetiteljima pokazati upravo ono što se zimi održava u Novom Vinodolskom u vrijeme maškara, a to su običaji i prekrasne narodne nošnje koje su plijenile pažnju posjetitelja. Bila je to odlična promocija tradicije, dosad neviđena turistima te je ovo događanje itekako opravdalo svoje postojanje već u samom početku i slobodno možemo reći da Novi stvara novi turistički brend.

Nakon tradicionalnog dijela, velik je broj posjetitelja zaplesao i zapjevao uz odličan program u kojem su sudjelovali Bend Cabaret, DJ Boris, Plesna škola Dansel i klapa Intriga. Najmlađi su oduševljeno u redu čekali na oslikavanje lica, a nije nedostajalo niti gastro ponude, naročito onih slatkih kutaka.

Subota je donijela jednu posebnu večer za one kojima nedostaju šarene i vesele zabave sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Odlična atmosfera, prepuno Korzo i terase ugostiteljskih objekata potvrdili su da je ova manifestacija pun pogodak. Korzu su krasili atraktivni automobil Oldtimer kluba Rijeka te uvijek atraktivne vespe članova Vespa kluba Novi Vinodolski, ali i poneki oldtimer i vespa lokalnih stanovnika. Oduševljeni posjetitelji pomno su razgledali izložene primjerke doista rijetkih i vrijednih automobila, a ne treba posebno napominjati kako su fotoaparati bili itekako zaposleni. Mnogobrojna publika plesom je do kasnih večernjih sati odgovorila na raspoložene i energične nastupe Grooversa i SuperCover Banda na Frankopanskom trgu, dok je prava atrakcija bio prepuni disco rolly park uz DJ Borisa koji je cijelu večer odzvanjao dječjim smijehom. Za one malo mlađe, na Trgu Vinodolskog zakona organiziran je dječji disko uz animatore, a posebnu notu ovoj večeri dao je retro photo booth na kojem su se posjetitelji mogli fotografirati te ponijeti sa sobom fotografiju sa prve Mesopusne nostalgije i prekrasan disko foto point za koju je bila zadužena naša Čarolija detalji čine razliku.

„Jako sam sretna i zadovoljna prvim izdanjem naše Mesopusne nostalgije. Nije bilo lako, kao što niti jedan početak nije lak, ali sam imala u glavi predodžbu što želim i mislim da smo u tome i uspjeli. Prvi dan je intencija bila pokazati naš običaj, ono čime se najviše ponosimo i nadam se da će nam se dogodine pridružiti i mesopustari svih naših mjesta te veći broj nošnji, jer je moja želja da upravo na tom prvu danu bude naglasak. Bilo je lijepo vidjeti s kolikim oduševljenjem posjetitelji promatraju nošnje, mesopustare i naš običaj, i na tome trebamo i dalje raditi i pokazivati ono što imamo. Pokazalo se i da je glazba 70.-ih i 80.-ih mamac za sve generacije i dokaz da smo s drugim danom također počeli jednu odličnu priču. Mogu samo reći da ćemo u narednim godinama nadograđivati ovaj događaj i da se nadam da smo na početku jedne jako lijepe priče te da će moji sugrađani to prepoznati i dati svoj obol održavanju Mesopusne nostalgije u budućnosti. Svima koji su sudjelovali i koji su podržali ovu manifestaciju, od srca zahvaljujem i nadam se da je ispunila i njihova očekivanja, kazala je Tena Peričić, direktorica Turističke zajednice Grada Novi Vinodolski.

Mesopusna nostalgija je tako odmah u startu pokazala da Novi ima odličan početak jedne nove tradicije i sjajan program za domaću i stranu publiku. Novljansko ljeto donosi još veliki broj manifestacija koje će Novi Vinodolski dodatno pozicionirati kao destinaciju koja itekako ima što ponuditi, a već ove srijede kreće i 9. po redu, Okolotorno!

 

Skip to content